ßßß
 
            
         ciasto:około 1 kg mąki pszennejokoło 2,5 szklanki gorącej wody1 żółtko1,5-2 łyżki olejusólfarsz:1 kg ziemniaków40 dag twarogu półtłustego2 duże cebulesól, pieprzZiemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, mielimy wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie.Ze mąki, gorącej wody, soli, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.Podajemy np. z podsmażonym boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną cebulką.
ciasto:około 1 kg mąki pszennejokoło 2,5 szklanki gorącej wody1 żółtko1,5-2 łyżki olejusólfarsz:1 kg ziemniaków40 dag twarogu półtłustego2 duże cebulesól, pieprzZiemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, mielimy wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie.Ze mąki, gorącej wody, soli, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.Podajemy np. z podsmażonym boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną cebulką.