Wykonanie
Pyszna klasyka :))
ciasto:około 1 kg
mąki pszennejokoło 2,5 szklanki gorącej
wody1
żółtko1,5-2 łyżki
olejusólfarsz:1 kg
ziemniaków40 dag
twarogu półtłustego2 duże
cebulesól,
pieprzZiemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, mielimy wraz z
twarogiem, dodajemy podsmażoną na złoto
cebulkę,
sól i
pieprz, mieszamy dokładnie.Ze
mąki, gorącej
wody,
soli,
żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.Podajemy np. z podsmażonym
boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną
cebulką.