ßßß
Składniki:Ciasto:– 0,5 kg mąki;– 1 żółtko;– łyżeczka oleju;– sól;– 3/4 szklanki letniej wody;Farsz:– 1 kg ziemniaków;– 40 dag twarogu;– duża cebula;– sól, pieprz;Wykonanie:Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odparować, wystudzić i zemleć. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki i cebula wystygną dodać pokruszony twaróg. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ja nie tworze grudek w farszu, ale można w zależności od gustu.Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko, olej i wymieszać. Ugniatając ręką powoli dodawać wody. Ugniatać, żeby ciasto było elastyczne. Odkroić połowę, a resztę przykryć szczelnie, żeby nie wyschło. Rozwałkować na grubość około 2 mm i wykrawać kółka. Nakładać farsz, ja na każdy krążek nakładałam płaską łyżkę farszu. Zlepiać. Tak postępować do wyczerpania składników.Gotować w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.My ugotowane pierogi jemy z podsmażaną cebulkąSmacznego