Wykonanie

Chyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki
mąki-250 ml ciepłej
wody-2
żółtka-2-3 łyżki
oleju-łyżeczka
soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych
ziemniaków-1/2 kg
twarogu-
cebula-2 ząbki
czosnku-
przyprawa warzywna-
pieprz-
olej do smażenia
Ziemniaki i
twaróg mielimy w maszynce.
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie
przyprawą warzywną
i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.

Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku
pieprzem i warzywkiem ( masa musi
mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.

Farsz gotowy.

Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.

Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.

Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.

Przygotowujemy
cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody z dodatkiem niewielkiej ilości
oleju.Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.

Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z
cebulką i gotowe.Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z
ogórków kiszonych i
szczypiorkiem.

Smacznego!