Wykonanie
Dość często jestem pytana o moje upodobania kulinarne. Co lubię? Czego nie lubię? Czy wolę
budyń, czy kisiel?
Pomidorową z
ryżem czy makaronem? Pierogi czy naleśniki? Przy czym ostatnie pytanie jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe, bo naleśniki i pierogi mają ze sobą tyle wspólnego, co
parówki z
mięsem. Nie da się ich porównać. Jeść lubię jedno i drugie, choć przygotowywać wolę naleśniki. Bo łatwiej. Jednak co chętniej bym zjadła? To pytanie, na które nie mam dobrej odpowiedzi. Podobnie jak w dzieciństwie, gdy ciocio - babcie pytały mnie, czy wolę mamę, czy tatę.Jednak do niedawna uparcie twierdziłam, że nie przepadam za pierogami ruskimi. Że niby kiedyś je
jadłam i mi nie smakowały. Zupełnie przez przypadek okazało się, że musiałam je pomylić z jakimiś innymi pierogami. Nie wiem jakimi, nie wiem dlaczego, nie wiem kiedy i mi wstyd. Bo pierogi ruskie są pyszne!
ciasto:- 500 g.
maki pszennej-
jajko- szklanka gorącej
wody- 30 g.
masła-
sólnadzienie:- 500 g.
ziemniaków- 200 g. twardego,
białego sera- duża biała
cebula-
sól i
pieprzdodatkowo:- biała
cebula-
olej rzepakowyZiemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie studzimy, obieramy ze skóry i przekręcamy przez maszynkę do mielenia.Jedną
cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy. Mielimy ją razem z
serem.Składniki farszu: zmieloną
cebulę,
ser i
ziemniaki, łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Masło kroimy w kostkę, zalewamy gorącą
wodą, dodajemy szczyptę
soli i
pieprzu.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie, do którego wlewamy rozpuszczone
masło z
wodą. Dodajemy rozkłócone
jajko, po czym zagniatamy ciasto.Ciasto na pierogi owijamy folią i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i znowu owinięte folią, odkładamy do lodówki na 15 minut.Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wycinamy kółka. W środku każdego z nich umieszczamy
serowo - ziemniaczany farsz. Brzegi ciasta sklejamy i dociskamy widelcem.W garnku gotujemy
wodę, z dodatkiem
soli i
oleju. Pierogi wrzucamy do wrzątku, mieszamy i gotujemy ok. 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię
wody, a następnie odcedzamy.Już w tym momencie nadają się do jedzenia. Ja jednak lubię jeść je podsmażane.Na patelni rozgrzewamy
olej i na nim podsmażamy pierogi z obu stron.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i również zrumieniamy na
oleju. Piegi ruskie podajemy zrumienione, polane
cebulką.