Wykonanie
Pierogi ruskie kryją w sobie zarumienioną
cebulkę,
biały ser oaz
ziemniaki oczywiście wszystko odpowiednio przyprawione, czyli to co w polskiej kuchni najlepsze. Natomiast ciasto dzięki dodaniu
oleju bardzo dobrze się wyrabia jest sprężyste a wałkowanie nie sprawia żadnego problemu. Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku, co świetnie uzupełnia pikantny farsz.
Ciasto:4 szklanki
mąki pszennej2
jajka2-3 łyżki
olejuszczypta
soliokoło szklanki ciepłej
wodyFarsz:5 dużych
ziemniaków40 dag
białego sera2 duże
cebulesól,
pieprzwykonanieFarsz:Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskie, jeżeli
ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną
cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Ciasto:Do
maki dodajemy
jajka,
olej,
sól oraz
wodę najlepiej na początku wlać połowę
wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.Pierogi można podawać z tłuszczykiem, skwarkami, lub bez żadnej okrasy.