ßßß
Składniki:Na ciasto:- 1 kg mąki pszennej- 4 jajka- ok. 1 szklanka wody- szczypta soliNa farsz:- 0,6 kg ziemniaków- 40 dag sera białego- 1 duża cebula- tłuszcz- sól- pieprzPrzygotowanie:Farsz:Ziemniaki obrać i ugotować.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, s mażyć na patelni na złoty kolor.Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodać cebulę i ser biały.Solą i pieprzem pikantnie doprawić.Ciasto:Mąkę przesiać przez sito, dodać jajka, wodę i sól.Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej masy.Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.Na środek każdego krążka nakładać małą łyżeczkę farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić (ręcznie lub za pomocą foremek do lepienia pierogów).W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.Pierogi wrzucać do gotującej się wody partiami.Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką aby nie przykleiły się do dna.Przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze przez 3 minuty.Pojedynczo odcedzać łyżką cedzakową i gorące układać na półmisku żeby się nie posklejały.Podawać polane stopionym masłem lub masłem ze smażoną cebulką.Przed....
...po ugotowaniu....
.... przed podaniem :)