Wykonanie
Składniki:Na ciasto:- 1 kg
mąki pszennej- 4
jajka- ok. 1 szklanka
wody- szczypta
soliNa farsz:- 0,6 kg
ziemniaków- 40 dag
sera białego- 1 duża
cebula- tłuszcz-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, s mażyć na patelni na złoty kolor.Po ugotowaniu
ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodać
cebulę i
ser biały.
Solą i
pieprzem pikantnie doprawić.Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
jajka,
wodę i
sól.Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej masy.Na obsypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.Na środek każdego krążka nakładać małą łyżeczkę farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić (ręcznie lub za pomocą foremek do lepienia pierogów).W dużym garnku zagotować
wodę z dodatkiem
soli.Pierogi wrzucać do gotującej się
wody partiami.Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką aby nie przykleiły się do dna.Przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu.Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze przez 3 minuty.Pojedynczo odcedzać łyżką cedzakową i gorące układać na półmisku żeby się nie posklejały.Podawać polane stopionym
masłem lub
masłem ze smażoną
cebulką.Przed....
...po ugotowaniu....
.... przed podaniem :)