ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- ok. 1 szklanka wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 0,6 kg ziemniaków
- 40 dag sera białego
- 1 duża cebula
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, s mażyć na patelni na złoty kolor.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodać cebulę i ser biały.
Solą i pieprzem pikantnie doprawić.
Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać jajka, wodę i sól.
Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej miękkiej masy.
Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.
Na środek każdego krążka nakładać małą łyżeczkę farszu, złożyć na pół i dokładnie skleić (ręcznie lub za pomocą foremek do lepienia pierogów).
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Pierogi wrzucać do gotującej się wody partiami.
Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką aby nie przykleiły się do dna.
Przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu.
Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Pojedynczo odcedzać łyżką cedzakową i gorące układać na półmisku żeby się nie posklejały.
Podawać polane stopionym masłem lub masłem ze smażoną cebulką.
Przed....
...po ugotowaniu....
.... przed podaniem :)
Źródło:http://paulinagotuje.blogspot.com/2012/12/pierogi-ruskie.html