Wykonanie
Pierogi ruskie należą do moich ulubionych. Zawsze robię ich większą ilość, aby część zamrozić i cieszyć się ich smakiem w innym terminie. Co prawda trochę pracy jest przy tym, ale naprawdę warto.
Składniki na ciasto:1 kg
mąki pszennej1
jajko1 płaska łyżeczka
soli1 szklanka ciepłej
wody.
Mąkę przesiewamy i dodajemy
sól i
jajko.
Wodę dolewamy partiami. Zarabiamy ciasto na jednolitą masę.Składniki na farsz:80 dkg ugotowanych
ziemniaków1/2 kg
sera białego2 duże
cebulesól,
pieprzUgotowane
ziemniaki ugniatamy przez praskę.
Ser można również przecisnąć przez praskę, ewentualnie rozgnieść widelcem.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na lekko brązowy kolor na 1 łyżce
smalcu. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i ugniatamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Z ciasta wałkujemy placki o grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinamy kółeczka. Na każdym kładziemy kulkę z farszu o średnicy 2 cm. Zalepiamy pieróg dokładnie. Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane można podać ze skwarkami. Dnia następnego można również podsmażyć i zjeść chrupiące ze smakiem.