Wykonanie
Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu, z
mięsem z
owocami czy też klasyczne ruskie ;) Jest przy tym trochę pracy, ale za to walory organoleptyczne wynagradzają godziny stania przy garnkach ;-) Dziś prezentuję przepis na klasyczne pierogi ruskie. Pozwoliłam sobie porównać dwa przepisy na ciasto: z
jajkiem - zaczerpnięty z książki "Kuchnia polska" Marzeny Wasilewskiej oraz przepis podyktowany telefonicznie przez rodzicielkę :-) W moim odczuciu lepszy przepis jest ten maminy, gdyż pierożki po prostu rozpływały się w ustach.Składniki:ciasto - przepis z książki kucharskiej400g
mąki pszennej100-120ml ciepłej
wody1
jajkoszczypta
soliciasto - przepis od Mamy400g
mąki pszennejciepła
woda - ile weźmie ciasto50g masła/margaryny do rozpuszczenia w wodzieszczypta
solifarsz :300g
sera białego półtłustego300g
ziemniaków1
cebulasól i
pieprzWykonanie:Obrane i umyte
ziemniaki ugotować na miękko. Najlepiej przemielić ostudzone z
serem w maszynce, ale ze względu na
braki w kuchennym oprzyrządowaniu po prostu mocno je utukłam, wystudziłam i wymieszałam razem z rozdrobnionym
serem.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na
maśle i dodać do farszu. Posolić i popieprzyć do smaku ;-). Oczywiście proporcjami
ziemniaków i
sera można żonglować według uznania i przygotowywać bardziej
serowe lub bardziej ziemniaczane, ja podałam swoje ulubione proporcje.Teraz ciasto. W przepisie według książki kucharskiej należy zagnieść ciasto z podanych składników. Jednak ja dolałam znacznie więcej
wody niż jest podane w przepisie, gdyż ciasto było bardzo twarde.Według maminego przepisu należy do ciepłej
wody dodać
masło (ja przygotowałam ok.300ml
wody) i wymieszać aż się rozpuści. Do
mąki dolewać stopniowo
wodę i wyrabiać miękkie ciasto.Następnie przygotowane ciasto należy rozwałkować na obsypanej
mąką stolnicy, na grubość ok. 3mm. Wycinać kółka (za pomocą szklanki) i wypełniać farszem uważając by nie dostał się w miejsce zlepiania pierożka. Zalepiamy pierożki albo kręcąc brzegiem, albo ściskając w
trzech palcach, albo jak ja za pomocą widelca :)Wrzucać do wrzącej, osolonej
wody i gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać ze
śmietaną lub obsmażoną
cebulką.
Smacznego! :-)