Wykonanie
            
Mojej bratanicy zachciało się dziś dania ze 
szpinakiem. Długo nie musiałam myśleć, bo już dawno chodziło za mną ravioli. Ravioli , 
szpinak i o to mamy pyszne danie. :-)




składniki na ciasto:- 1/2kg 
mąki pszennej- łyżka 
oleju- dobrze ciepła 
woda- 
żółtko do posmarowaniasposób wykonania ciasta:
Mąkę wysypujemy na blat roboczy robimy dziurkę wlewamy 
olej i stopniowo wlewamy gorącą 
wodę.Wyrabiamy rękami ,ciasto ma być miękkie.Wyrabiamy na gładką zwartą kulę.Wałkujemy i wycinamy krążki.


Składniki na farsz:- 500 g 
szpinaku liściastego-około 40 dkg 
boczku chudego gotowanego- 
sól:-
pieprz- 4 ząbki 
czosnku- jedna średnia 
cebula- łyżka 
masła- 
olej do smażeniaSkładniki na sos:-
śmietana 30 % 250 ml- 2 
serki topione duże-
sól-
pieprz



Sposób wykonania sosu:Do rondelka wlewamy 
śmietanę ,podgrzewamy i dodajemy pokrojone w grubą kostkę 
serki.
Potem zagotowujemy aż 
serki się roztopią ,mieszając co jakiś czas. Doprawiamy 
solą i 
pieprzem do smaku ,a jeżeli trzeba miksujemy blenderem.Sposób wykonania farszu:Do rondelka o grubym dnie dajemy łyżkę 
masła i wrzucamy 
szpinak.Dodajemy zmiażdżony 
czosnek ,dusimy około 8 min,doprawiamy 
solą i 
pieprzem.Następnie kroimy 
boczek i 
cebulę w kostkę. Smażymy aż 
boczek sie zarumieni. 
Szpinak przekładamy do miski, jeżeli ma nadmiar 
wody odsączamy, dodajemy 
boczek oczywiście bez tłuszczu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozwałkowane i wycięte kółka z ciasta układamy po łyżeczce farszu na środek, zostawiając boki o szerokości 0.5cm, które smarujemy 
żółtkiem . Na to układamy drugi krążek ciasta i sklejamy. Wrzucamy na posoloną gotującą się 
wodę z odrobiną 
oleju. Ravioli gotujemy, aż wypłynie na wierzch. Polewamy gorącym sosem. Podajemy od razu. Smacznego



