Wykonanie
Mojej bratanicy zachciało się dziś dania ze
szpinakiem. Długo nie musiałam myśleć, bo już dawno chodziło za mną ravioli. Ravioli ,
szpinak i o to mamy pyszne danie. :-)
składniki na ciasto:- 1/2kg
mąki pszennej- łyżka
oleju- dobrze ciepła
woda-
żółtko do posmarowaniasposób wykonania ciasta:
Mąkę wysypujemy na blat roboczy robimy dziurkę wlewamy
olej i stopniowo wlewamy gorącą
wodę.Wyrabiamy rękami ,ciasto ma być miękkie.Wyrabiamy na gładką zwartą kulę.Wałkujemy i wycinamy krążki.
Składniki na farsz:- 500 g
szpinaku liściastego-około 40 dkg
boczku chudego gotowanego-
sól:-
pieprz- 4 ząbki
czosnku- jedna średnia
cebula- łyżka
masła-
olej do smażeniaSkładniki na sos:-
śmietana 30 % 250 ml- 2
serki topione duże-
sól-
pieprzSposób wykonania sosu:Do rondelka wlewamy
śmietanę ,podgrzewamy i dodajemy pokrojone w grubą kostkę
serki.
Potem zagotowujemy aż
serki się roztopią ,mieszając co jakiś czas. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku ,a jeżeli trzeba miksujemy blenderem.Sposób wykonania farszu:Do rondelka o grubym dnie dajemy łyżkę
masła i wrzucamy
szpinak.Dodajemy zmiażdżony
czosnek ,dusimy około 8 min,doprawiamy
solą i
pieprzem.Następnie kroimy
boczek i
cebulę w kostkę. Smażymy aż
boczek sie zarumieni.
Szpinak przekładamy do miski, jeżeli ma nadmiar
wody odsączamy, dodajemy
boczek oczywiście bez tłuszczu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozwałkowane i wycięte kółka z ciasta układamy po łyżeczce farszu na środek, zostawiając boki o szerokości 0.5cm, które smarujemy
żółtkiem . Na to układamy drugi krążek ciasta i sklejamy. Wrzucamy na posoloną gotującą się
wodę z odrobiną
oleju. Ravioli gotujemy, aż wypłynie na wierzch. Polewamy gorącym sosem. Podajemy od razu. Smacznego