ßßß Cookit - przepis na Ravioli ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowo serowym

Ravioli ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowo serowym

nazwa

Wykonanie

Mojej bratanicy zachciało się dziś dania ze szpinakiem. Długo nie musiałam myśleć, bo już dawno chodziło za mną ravioli. Ravioli , szpinak i o to mamy pyszne danie. :-)
składniki na ciasto:
- 1/2kg mąki pszennej
- łyżka oleju
- dobrze ciepła woda
- żółtko do posmarowania
sposób wykonania ciasta:
Mąkę wysypujemy na blat roboczy robimy dziurkę wlewamy olej i stopniowo wlewamy gorącą wodę.Wyrabiamy rękami ,ciasto ma być miękkie.Wyrabiamy na gładką zwartą kulę.Wałkujemy i wycinamy krążki.
Składniki na farsz:
- 500 g szpinaku liściastego
-około 40 dkg boczku chudego gotowanego
- sól:
-pieprz
- 4 ząbki czosnku
- jedna średnia cebula
- łyżka masła
- olej do smażenia
Składniki na sos:
-śmietana 30 % 250 ml
- 2 serki topione duże
-sól
-pieprz
Sposób wykonania sosu:
Do rondelka wlewamy śmietanę ,podgrzewamy i dodajemy pokrojone w grubą kostkę serki.Potem zagotowujemy aż serki się roztopią ,mieszając co jakiś czas. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku ,a jeżeli trzeba miksujemy blenderem.
Sposób wykonania farszu:
Do rondelka o grubym dnie dajemy łyżkę masła i wrzucamy szpinak.Dodajemy zmiażdżony czosnek ,dusimy około 8 min,doprawiamy solą i pieprzem.Następnie kroimy boczek i cebulę w kostkę. Smażymy aż boczek sie zarumieni. Szpinak przekładamy do miski, jeżeli ma nadmiar wody odsączamy, dodajemy boczek oczywiście bez tłuszczu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozwałkowane i wycięte kółka z ciasta układamy po łyżeczce farszu na środek, zostawiając boki o szerokości 0.5cm, które smarujemy żółtkiem . Na to układamy drugi krążek ciasta i sklejamy. Wrzucamy na posoloną gotującą się wodę z odrobiną oleju. Ravioli gotujemy, aż wypłynie na wierzch. Polewamy gorącym sosem. Podajemy od razu. Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/07/ravioli-ze-szpinakiem-i-boczkiem-w.html