Wykonanie
Ciasto uniwersalne nadzienia mogą być różne, ale używam obecnie tylko tego przepisu, ciasto jest po ugotowaniu mięciutkie i pyszne. Ile gospodyń tyle przepisów, ja używam do jego wyrobu
mąki wrocławskiej jak dla mnie jest idealna nie za sucha nie za wilgotna w sam raz.
Składniki : na 20 duże pierogi lub 30 mniejszych ( zależy jak cienko rozwałkujecie ciasto)2 szklanki
mąki pszennej przesianej1
żółtko3 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soli150 ml gorącej
wodyOpis wykonania:Z
mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy
olej,
żółtko,wsypujemy
sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy
wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej
mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.