Wykonanie
Żurek to jedna z najstarszych zup, opisywana już w XIII wieku, była przez
wieki w Polsce potrawą narodową. Ta nieskomplikowana i tania potrawa przetrwała stulecia nie tylko w kuchni ludowej, ale i dworskiej. Przed wiekami sporządzano polewki z ziarna zbóż roztartego
między kamieniami. Tak powstał żur
będacy ulubioną zupą naszych przodków. Po wychodowniu własnego zakwasu żurek stał się i moją ulubioną zupą. Żurek gotuje się na
mięsie, wędzonce,
białej kiełbasie, ze
śledziem lub
grochem, w zależności od regionu i zabiela się go
mlekiem lub
śmietaną.Świętując okres Wielkanocy na stołach nie może zabraknąć
żurku z
białą kielbasą i kawałkami
jajka. Tak nakazuje tradycja i nie wyobrażamy sobie wielkanocnych smaków bez
białej kiełbasy i
żurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotować żur czy żurek, a może biały barszcz? Bo jednak te trzy słowa nie są bynajmniej synonimami, każde z nich oznacza odmienne danie.- żur - to zupa ugotowana na zakwasie z
mąki żytniej i wywarze z jarzyn. Jest to zupa postna, nie okraszona żadnymi dodatkami- żurek - ma już świąteczny charakter, ugotowany na wywarze z wędzonki lub
mięsa, podawany z dodatkiem
kiełbasy i
jajek- barszcz biały - to delikatniejsza i subtelniejsza w smaku wersja
żurku, ugotowany za zakwasie z
mąki pszennej. To świąteczna, bardziej arystokratyczna odmiana
żurku, bo zakwas został przygotowany z użyciem bardziej luksusowej
mąki pszennej - tak mniemano niegdyś.Namawiam bardzo na wychodowanie własnego zakwasu na żurek, bo jeśli do tej
pory korzystaliścietylko z "gotowców" nie znacie tak naprawdę jego prawdziwego smaku. Jedzcie żur nie tylko w okresie Wielkanocy, bo to naprawdę zdrowe, tanie i bardzo smaczne danie.Podstawą każdego
żuru jest zakwas. Przepis na pyszny zakwas, który się zawsze udaje podałam już wcześniej tutaj: klikPodstawą każdego
żurku oprócz zakwasu jest
wywar z warzyw. Przepyszny jest żurek ugotowny z dodatkiem
suszonych grzybów. Jeśli jesteś smakoszem
mięsnych wywarów ugotuj go na wędzonce. Nam najbardziej smakuje żurek na wywarze z jarzyn, z ewentualną wkładką kiełbasianą dodaną na samym końcu.
Składniki na żurek z
grzybami:garstka suszonych podgrzybków1 szklanka zakwasu
żurkowego0,75-1 l
wody2
marchewki, mała
pietruszka, kawałek
selera i
pora, 2
ziemniakimajeranek - 1 łyżeczka
sól,
pieprz2
kiełbaski śląskie (do
żurku -
biała kiełbasa)2
jajkaśmietanaWykonanie :Dzień wcześniej dokładnie umyć i namoczyć w szklance
wody suszone grzybyObrać warzywa i
ziemniaki, namoczone
grzyby pokroić w paseczki.Ugotować na twardo
jajka ( 8 minut jeśli wstawisz je do zimnej
wody).Do garnka wlać
wodę i ugotować warzywa z
ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę. Dołożyć do gotowania
grzybki i dolać
wodę z moczenia
grzybów.Gdy warzywa są miękkie ( można je usunąć,
ziemniaki pozostawić ) wlać szklankę zakwasu
żurkowego. Przed wlaniem zakwasu zamieszać całą zawartość słoika, żeby nie zlewać tylko wierzchniej wodnistej warstwy. W ten sposób
mąka dokładnie się wymiesza i zagęści żurek. Dodać z zakwasu
listek laurowy, ząbek
czosnku i
ziela angielskie.
Kielbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do
żurku. Zagotować. Na koniec dodać
sól i
majeranek.Ugotowane
jajka obrać ze skorupek i przeciąć na pół.Rozłożyć
jajka na talerzach i zalać
żurkiem. Przybrać kleksem kwaśnej
śmietany.ŻYCZĘ SMACZNEGO !Uwagi: zamiast podawać żur z
ziemniakami pokrojonymi w kostkę, można je ugotować i podać odzielnie okraszone przysmażoną
cebulką. Do
żuru można dodać 2 łyżki
chrzanu. Można go ugotować na wędzonce lub żeberkach, bardzo wzbogacając smak, ale też dodając mu wiele dodatkowych kalorii.Jeśli do produkcji domowego zakwsu użyłeś
mąki pełnoziarnistej z
otrębami (grubo zmielonej) przed połączeniem z
wywarem przecedź go przez sitko !