ßßß Cookit - przepis na Żurek na domowym zakwasie - znakomity

Żurek na domowym zakwasie - znakomity

nazwa

Wykonanie

Żurek to jedna z najstarszych zup, opisywana już w XIII wieku, była przez wieki w Polsce potrawą narodową. Ta nieskomplikowana i tania potrawa przetrwała stulecia nie tylko w kuchni ludowej, ale i dworskiej. Przed wiekami sporządzano polewki z ziarna zbóż roztartego między kamieniami. Tak powstał żur będacy ulubioną zupą naszych przodków. Po wychodowniu własnego zakwasu żurek stał się i moją ulubioną zupą. Żurek gotuje się na mięsie, wędzonce, białej kiełbasie, ze śledziem lub grochem, w zależności od regionu i zabiela się go mlekiem lub śmietaną.
Świętując okres Wielkanocy na stołach nie może zabraknąć żurku z białą kielbasą i kawałkami jajka. Tak nakazuje tradycja i nie wyobrażamy sobie wielkanocnych smaków bez białej kiełbasy i żurku.
Wielu z Was ma zapewne dylemat ugotować żur czy żurek, a może biały barszcz? Bo jednak te trzy słowa nie są bynajmniej synonimami, każde z nich oznacza odmienne danie.
- żur - to zupa ugotowana na zakwasie z mąki żytniej i wywarze z jarzyn. Jest to zupa postna, nie okraszona żadnymi dodatkami
- żurek - ma już świąteczny charakter, ugotowany na wywarze z wędzonki lub mięsa, podawany z dodatkiem kiełbasy i jajek
- barszcz biały - to delikatniejsza i subtelniejsza w smaku wersja żurku, ugotowany za zakwasie z mąki pszennej. To świąteczna, bardziej arystokratyczna odmiana żurku, bo zakwas został przygotowany z użyciem bardziej luksusowej mąki pszennej - tak mniemano niegdyś.
Namawiam bardzo na wychodowanie własnego zakwasu na żurek, bo jeśli do tej pory korzystaliście
tylko z "gotowców" nie znacie tak naprawdę jego prawdziwego smaku. Jedzcie żur nie tylko w okresie Wielkanocy, bo to naprawdę zdrowe, tanie i bardzo smaczne danie.
Podstawą każdego żuru jest zakwas. Przepis na pyszny zakwas, który się zawsze udaje podałam już wcześniej tutaj: klik
Podstawą każdego żurku oprócz zakwasu jest wywar z warzyw. Przepyszny jest żurek ugotowny z dodatkiem suszonych grzybów. Jeśli jesteś smakoszem mięsnych wywarów ugotuj go na wędzonce. Nam najbardziej smakuje żurek na wywarze z jarzyn, z ewentualną wkładką kiełbasianą dodaną na samym końcu.
Składniki na żurek z grzybami:
garstka suszonych podgrzybków
1 szklanka zakwasu żurkowego
0,75-1 l wody
2 marchewki, mała pietruszka, kawałek selera i pora, 2 ziemniaki
majeranek - 1 łyżeczka
sól, pieprz
2 kiełbaski śląskie (do żurku - biała kiełbasa)
2 jajka
śmietana
Wykonanie :
Dzień wcześniej dokładnie umyć i namoczyć w szklance wody suszone grzyby
Obrać warzywa i ziemniaki, namoczone grzyby pokroić w paseczki.
Ugotować na twardo jajka ( 8 minut jeśli wstawisz je do zimnej wody).
Do garnka wlać wodę i ugotować warzywa z ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę. Dołożyć do gotowania grzybki i dolać wodę z moczenia grzybów.
Gdy warzywa są miękkie ( można je usunąć, ziemniaki pozostawić ) wlać szklankę zakwasu żurkowego. Przed wlaniem zakwasu zamieszać całą zawartość słoika, żeby nie zlewać tylko wierzchniej wodnistej warstwy. W ten sposób mąka dokładnie się wymiesza i zagęści żurek. Dodać z zakwasu listek laurowy, ząbek czosnku i ziela angielskie.
Kielbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do żurku. Zagotować. Na koniec dodać sól i majeranek.
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i przeciąć na pół.
Rozłożyć jajka na talerzach i zalać żurkiem. Przybrać kleksem kwaśnej śmietany.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Uwagi: zamiast podawać żur z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, można je ugotować i podać odzielnie okraszone przysmażoną cebulką. Do żuru można dodać 2 łyżki chrzanu. Można go ugotować na wędzonce lub żeberkach, bardzo wzbogacając smak, ale też dodając mu wiele dodatkowych kalorii.
Jeśli do produkcji domowego zakwsu użyłeś mąki pełnoziarnistej z otrębami (grubo zmielonej) przed połączeniem z wywarem przecedź go przez sitko !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/zurek-wielkanocny-na-domowym-zakwasie.html