ßßß
Po 5 dniach zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami .
Składniki2 litry wody1 burak z zakwasu buraczanego1 pietruszka2 marchewkimały kawałek selera1 por3 suszone grzybypieprz sól do smakuPrzygotowanie1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam przez sitko, wywar doprawiam do smaku.2. Zakwas buraczany przecedzam przez sitko3. Wywar warzywny zagotowuje, dodaje buraki z zakwasu oraz grzyby i gotuje około 15-20 minut4. Po tym czasie wyjmuję buraki oraz grzyby, i do czystego wywaru wlewam zakwas (według własnego uznania, smaku, ja daje w proporcji pół na pół) i podgrzewam tylko do chwili zagotowania. Barszcz gotowany zbyt długo straci barwę.