Wykonanie
Po 5 dniach zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego
wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami .
Składniki2 litry
wody1
burak z zakwasu buraczanego1
pietruszka2
marchewkimały kawałek
selera1
por3
suszone grzybypieprz sól do smakuPrzygotowanie1.Wszystkie warzywa (bez
buraka z zakwasu i
grzybów) myje obieram, i gotuje
wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie
wywar przelewam przez sitko,
wywar doprawiam do smaku.2. Zakwas buraczany przecedzam przez sitko3.
Wywar warzywny zagotowuje, dodaje
buraki z zakwasu oraz
grzyby i gotuje około 15-20 minut4. Po tym czasie wyjmuję
buraki oraz
grzyby, i do czystego
wywaru wlewam zakwas (według własnego uznania, smaku, ja
daje w proporcji pół na pół) i podgrzewam tylko do chwili zagotowania. Barszcz gotowany zbyt długo straci barwę.