ßßß
Nie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień i odpoczywam przez dwa tygodnie :-) Nie mogę uwierzyć, że mam jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny...SKŁADNIKI1 kg buraków2 duże marchewki2 duże pietruszkipo kawałku selera i poragarść suszonych grzybów1 l zakwasu z buraków2,5 l wody1 łyżka majerankusól, pieprz, cukierWarzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy opłukane grzyby i gotujemy na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie.Podajemy z uszkami, pierogami lub pasztecikami z grzybami i kapustą.