Wykonanie
Nie
mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie
mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień i odpoczywam przez dwa tygodnie :-) Nie
mogę uwierzyć, że mam jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny...SKŁADNIKI1 kg
buraków2 duże
marchewki2 duże
pietruszkipo kawałku
selera i
poragarść
suszonych grzybów1 l zakwasu z
buraków2,5 l
wody1 łyżka
majerankusól,
pieprz,
cukierWarzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną
wodą, dodajemy opłukane
grzyby i gotujemy na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy
majerankiem,
solą,
pieprzem i
cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie.Podajemy z uszkami, pierogami lub pasztecikami z
grzybami i
kapustą.