Wykonanie
Łącznie z uszkami, które opisałam przed chwilą w przedostatnim
poście, chciałabym podzielić się z
Wami moim przepisem na przygotowanie pysznego czerwonego barszczyku.Składniki:warzywa jak do rosołu (2
marchewki, dwie
pietruszki, pół
selera,
por, nieduża
cebulka, po szczypcie -
ziół prowansalskich,
soli,
pieprzucukier (oj trochę słodzę - nie lubię barszczyku na słono)około 2,5 litra
wody2 średnie
buraki czerwone250 ml domowego barszczu lub sprawdzony kupnyprzepis na przygotowanie barszczuprzepis na uszka do barszczykuPrzygotowanie(sposób przygotowania uszków na filmie).1. Gotuję warzywa, doprawiam rosół, jeśli postny to tylko na warzywach. Kiedy zmiękną warzywa można je wyjąć i zrobić z nich na przykład
sałatkę tradycyjną. Na kilka minut przed końcem do
wywaru dodaje pokrojone w plastry umyte świeże
buraki i wstępnie przyprawiam
solą i
cukrem. Na małym ogniu podgrzewam kilka chwil (one wcale nie mają się gotować, chodzi o to, żeby dały piękny głęboki czerwony kolor). Dodaję barszcz, który przygotowałam około 1,5 tygodnia temu (barszcz dosyć szybko się robi - zapraszam na przepis). Można dodać kupnego barszczu z koncentratu), ale jak dla mnie, czy to domowy , czy kupny, nie wystarczy do barszczyku, więc zawsze, dodaję świeżych
buraczków. Przyprawiam w międzyczasie i dodaję przez sito, przetartą
cebulkę podsmażoną na
oleju z
ziołami prowansalskimi. Po dosłownie 1-2 minucie gotowania przecedzam wszystko i gotowe. Barszczyk jest przepyszny. Bardzo polecam!Smacznego!!!W nadchodzące Święta Życzę Wszystkim tylko pysznych i lekkich dań a przede wszystkim RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA