ßßß Cookit - przepis na Wigilijny barszczyk czerwony z uszkami

Wigilijny barszczyk czerwony z uszkami

nazwa

Wykonanie

Łącznie z uszkami, które opisałam przed chwilą w przedostatnim poście, chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na przygotowanie pysznego czerwonego barszczyku.
Składniki:
warzywa jak do rosołu (2 marchewki, dwie pietruszki, pół selera, por, nieduża cebulka, po szczypcie - ziół prowansalskich, soli, pieprzu
cukier (oj trochę słodzę - nie lubię barszczyku na słono)
około 2,5 litra wody
2 średnie buraki czerwone
250 ml domowego barszczu lub sprawdzony kupny
przepis na przygotowanie barszczu
przepis na uszka do barszczyku
Przygotowanie
(sposób przygotowania uszków na filmie).
1. Gotuję warzywa, doprawiam rosół, jeśli postny to tylko na warzywach. Kiedy zmiękną warzywa można je wyjąć i zrobić z nich na przykład sałatkę tradycyjną. Na kilka minut przed końcem do wywaru dodaje pokrojone w plastry umyte świeże buraki i wstępnie przyprawiam solą i cukrem. Na małym ogniu podgrzewam kilka chwil (one wcale nie mają się gotować, chodzi o to, żeby dały piękny głęboki czerwony kolor). Dodaję barszcz, który przygotowałam około 1,5 tygodnia temu (barszcz dosyć szybko się robi - zapraszam na przepis). Można dodać kupnego barszczu z koncentratu), ale jak dla mnie, czy to domowy , czy kupny, nie wystarczy do barszczyku, więc zawsze, dodaję świeżych buraczków. Przyprawiam w międzyczasie i dodaję przez sito, przetartą cebulkę podsmażoną na oleju z ziołami prowansalskimi. Po dosłownie 1-2 minucie gotowania przecedzam wszystko i gotowe. Barszczyk jest przepyszny. Bardzo polecam!
Smacznego!!!
W nadchodzące Święta Życzę Wszystkim tylko pysznych i lekkich dań a przede wszystkim RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/12/wigilijny-barszczyk-czerwony-z-uszkami.html