Wykonanie
SKŁADNIKI:zakwas:
mąka żytnia 1 szklanka
woda gorąca 1 szklanka (plus minus)
woda ciepła 500 ml
czosnek 1 ząbek większy
liść laurowy 1 duży
ziele angielskie 4 ziarenkapiętka
chleba żytniego albo
razowego.zupa:
marchewka 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
majeranek 1 łyżeczka
pieprz grubo mielony 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
listek laurowy 1 mały
ziele angielskie 1 szt
kiełbasa biała 8 szt
jajka 6 szt
śmietana 1/2 szklanki
ziemniaki 4 większePRZYGOTOWANIE:Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas.
Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej
wody. Przelać do większego słoika – najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą
wodę – tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać
ziele angielskie,
liść laurowy, pokrojony w plastry
czosnek oraz piętkę
chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać.W większym garnku zagotować
wodę- u mnie 2.5 litra.
Marchewkę,
pietruszkę oraz
seler, obrac , umyć pokroić w plastry i wrzucić do
wody. Dodać
ziele angielskie ,
liść laurowy sól i
pieprz. Gotować ok 25 minut.
Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry. Dodać do
wywaru. Gotować ok 20 minut. W tym czasie
jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie.
Ziemniaki odcedzić i przełożyć do
wywaru. Dodać
majeranek. Z zakwasu wyciągnąć skórkę
chleba , resztę przelać do zupy. Zmniejszyć ogień do minimum, zupa nie powinna się gotować, tylko lekko „pyrkać”. Podgotowywać kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać
jajka oraz
śmietanę i trzymać na ogniu jeszcze 30 minut. Smacznego:)