Wykonanie

W niejednym domu
schab zagości na świątecznym
stole. Nic
dziwnego - jest przecież uniwersalny, bo nie tylko do drugiego dania, można go spożytkować także na zimno jako dodatek do
pieczywa. Moja świąteczna propozycja to
schab nadziewany
suszoną żurawiną i
orzechami włoskimi upieczony ze świeżymi
jagodami żurawiny i podany z karmelizownymi
jabłkami. Danie dziś przeszło próbę generalną i jest naprawdę znakomite.
Żurawina to świetny dodatek do dań
mięsnych, a karmelizowane
jabłka z nutą
słodyczy dopełniają
smakowo całość.
Mięso jest smaczniejsze dzięki słodko-kwaśnym jagódkom i lżej strawne. Ponadto dłużej zachowuje świeżość, dzięki obecności kwasu benzoesowego, naturalnego konserwanta obecnego w
żurawinie. Jej intensywny, optymistyczny kolor dodaje nie tylko smaku, ale także wartości odżywczych, bo
żurawina to źródło zdrowia.Choć rośnie w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, a szkoda. Nie chcę przynudzać, ale pozwólcie na kilka słów o
żurawinie, bo to bardzo zdrowa
jagódka. Niska krzewinka o małych, czerwonych owocach, przypominajacych
jagody.OTO WARTOŚCI ZDROWOTNE
ŻURAWINY :Zawiera dużą ilość błonnika, witaminy B1, B2, B6, C, E i karoten, a także minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo oraz flawonoidy ( konkretnie poliantocyjanidy, które pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy). Istnieje długa lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem jest
żurawina:înfekcje dróg moczowychchoroby dziąseł, przyzębia, śluzówki i próchnicawrzody żołądkachoroby
serca, układu krążenia i miażdżycaa to wszystko zasługa działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybiczego
owoców żurawiny, która jest tak pomocna w zwalczaniu wszelakich infekcji.pomaga także utrzymać poziom dobrego cholesterolu HDLponadto
owoce żurawiny świetnie oczyszczają organizm z toksyn.to także idealne
owoce na odchudzanie. Oto w
skrócie magiczna moc
żurawin.Jednak nie dla wszystkich.
Żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące
leki przeciwzakrzepowe, ze zdiagnozowaną osteoporozą i kamieniami nerkowymi.W sklepie jej nie kupicie, ale na targu widziałam jej sporo. Naprawdę warto się za nią rozejrzeć. Przechowuje się równie dobrze, bo w lodówce przetrwa nawet do 6-ciu tygodni. Prawdę mówiąc to moje zaledwie trzecie spotkanie ze świeżą
żurawiną, bo ta suszona jest już dużo popularniejsza. Zrobiłam
konfiturę do
mięs i
syrop do koktajli. Wszystkie przepisy udane. Gorąco polecam dzisiejszy przepis.

Składniki :
schab około 1 kg200 g świeżych
żurawingarstka
żurawiny suszonejkilka
orzechów włoskich2
marchewki1/2
pietruszkigruby plasterek
selerakawałek
porasól,
pieprz,
olejrozmaryn (
tymianek,
majeranek)1 łyżka
miodu1 łyżeczka ciemnego
sosu balsamicznego250-300 ml
bulionu warzywnego
2
jabłka2 łyżki
masła2 łyżki
brązowego cukru trzcinowego3-4
goździkisok z 1/2
cytryny.Wykonanie:Dzień wcześniej wieczorem przygotować marynatę do
schabu z ulubionych
ziół,
oleju,
soli i
pieprzu ( u mnie
rozmaryn). Przez środek
schabu długim nożem wykonać nacięcie na krzyż, przygotowując miejsce na farsz.Posiekać
orzechy i
suszoną żurawinę. Górę
schabu naciąć w kratkę.W wydrążony otwór natarty marynatą wcisnąć posiekane
orzechy z
żurawiną. W naciętą kratkę i resztę
mięsa wetrzeć pozostałą marynatę. Naczynie z
mięsem przykryć folią i na noc wstawić do lodówki.Następnego dnia obrać warzywa, pokroić na mniejsze kawałki. Obłożyć nimi
schab, wsypać przebraną
żurawinę (część odłożyć na bok) i podlać
bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec 1-1,5 godziny. W międzyczasie podlać kilka
razy mięso sosem. Dziesięć minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200° C, by przyrumienić skórkę. Można również całość upiec w rękawie foliowym.
Mięso wyjąć z naczynia i przykryć folią, by odpoczęło.Sos z
pieczenia mięsa z warzywami i
żurawiną zlać do rondelka i zblendować. Gdy jest za gęsty rozrzedzić
bulionem. Wsypać odłożoną
żurawinę i gotować jeszcze około 10 minut, aż zmięknie.Doprawić
miodem i
octem balsamicznym do smaku.Tak przygotowany sos będzie ciekawie wyglądał z pływajacymi kulkami
żurawiny, lecz będzie w kolorze pieczeniowym tzn. straci czerwony kolorek. Gdy do pieczenia dodamy całą
żurawinę, a po upieczeniu
owoce zblendujemy, bez dodatkowego gotowania, sos co prawda nie będzie miał pływajacych jagódek, za to śliczny malinowy kolor. Zatem masz dwie opcje do wyboru. Gdy nie mamy dostępu do świeżej
żurawiny można ja zastąpić dodatkiem
konfitury żurawinowej ze słoiczka.W międzyczasie obrać
jabłka, wydrążyć specjalnym nożykiem środek i pokroić w 1-cm plastry. Skropić
sokiem z cytryny, by nie ściemniałyNa paletni stopić
masło z 2- ma łyżkami
cukru. Ułożyć krążki
jabłek, dorzucić
goździki i smażyć z każdej strony po 2 minuty.
Jabłka mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać
Schab pokroić na porcje, podawać z karmelizowanymi
jabłkami i sosem.SMACZNEGO !