Wykonanie
Składniki:- 5 dużych
jabłek- 2 korzenie
pietruszki- kawałek
selera- ok. 1 litr
bulionu warzywnego- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka startego
imbiru- sok z połowy
cytryny- kilka
goździków- suszony
tymianek- uprażone
płatki migdałowe-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Jabłka kroimy w ćwiartki, wydrążamy środek.
Seler i
pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa i owoce przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
cynamonem,
goździkami i
tymiankiem.2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie.3. Następnie przekładamy do garnka, pozbywając się
goździków, zalewamy
bulionem, dodajemy
imbir, chwilę gotujemy, na końcu miksujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać trochę
wody. Przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.4. Podajemy z uprażonymi
płatkami migdałowymi, ewentualnie z dodatkiem
suszonych jabłek.Inspiracja:kuchniawformie