Wykonanie
Składniki:- 100g
ryżu do risotto- 1 małe
jabłko- ok. 600ml
bulionu warzywnego- 40g
sera cheddar, ewentualnie
mozzarelli-200g obranej dyni- 1 łyżka
masła- 1 łyżeczka suszonego
tymianku-
cynamon-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy
masło, wsypujemy
ryż, chwilę smażymy, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę
dynię i
jabłko. Wlewamy połowę
bulionu, przyprawiamy
cynamonem i
tymiankiem, gotujemy, aż
ryż wchłonie
bulion (stopniowo dolewając), a warzywa staną się miękkie. Należy pamiętać, żeby często mieszać.2. Na końcu przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, mieszamy z tartym
serem, zestawiamy z palnika i pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem. Wykładamy na talerze, można posypać świeżym
tymiankiem.Inspiracja: qchenne-inspiracje