Wykonanie
Idąc w ślad za przepisami jabłecznymi ja też wypróbowałam jeden z przepisów, który jednocześnie stanowi po części smak mojego dzieciństwa. Przygotowałam
ryż na mleku z prażonymi
jabłkami i
cynamonem.Składniki:1 woreczek
ryżu (100 gram)2 większe
jabłka1 szklanka
mleka ryżowego0,5 łyżeczki
stewii1 łyżeczka
cynamonuMasło klarowaneSzczypta
soli himalajskiejPrzygotowanie:
Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie.
Jabłka obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i smażyłam pod przykrywką na rozgrzanym
maśle klarowanym aż do miękkości. Pod koniec smażenia przyprawiłam
stewią i
cynamonem. W oddzielnym garnku zagotowałam
mleko i dodałam do niego
ryż. Gotowałam chwilę, aż
ryż wchłonął całe
mleko i dodałam przygotowane
jabłka.
Ryż można podawać z
jogurtem naturalnym lub jeść bez żadnych dodatków. Smacznego!Hasło: Jemy
jabłka i popijamy cydrem!