ßßß Cookit - przepis na Krem marchewkowo - jabłkowy

Krem marchewkowo - jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Oto co możemy znaleźć w marchewce:
witaminy A , K ,C , B6 oraz B3, błonnik, potas, magnez i fosfor.
Silne antyoksydanty zawarte w marchewce pomagają chronić organizm przed chorobami układu krążenia, rakiem, czy chorobami wzroku. Pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Przy zakupie marchewki , należy zwrócić uwagę aby była ona twarda, gładka i najlepiej jasno pomarańczowa – bez żadnych przebarwień. Będzie to gwarancją świeżości i tego , że zawiera wszystkie witaminy. Unikajmy marchewek nadmiernie pękniętych lub tych które są wiotkie jakby z gumy.
Marchewkę najlepiej przechowywać w ostatniej szufladzie lodówki z dala od jabłek , gruszek czy ziemniaków , które wytwarzają gaz etylenowy i prowadzą do tego , że marchew będzie gorzka.
Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu na krem marchewkowo-jabłkowy . Polecam:)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
marchewka 5 szt
pietruszka 1/2 szt
jabłko 1 szt
masło 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki. Nie musza być bardzo małe, na końcu i tak wszystko zblendujemy. Jabłko umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić. Zostawić skórkę. W garnku roztopić masło , przełożyć warzywa i jabłko. Podsmażyć, zalać bulionem warzywnym , zmniejszyć ogień i gotować ok 25-30 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Zblendować na krem. Podałam z włoskimi tostami Focaccine o smaku pomidorów i bazylii. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/08/03/krem-marchewkowo-jablkowy