Wykonanie
Oto co możemy znaleźć w
marchewce:witaminy A , K ,C , B6 oraz B3, błonnik, potas, magnez i fosfor.Silne antyoksydanty zawarte w
marchewce pomagają chronić organizm przed chorobami układu krążenia,
rakiem, czy chorobami wzroku. Pomaga regulować poziom
cukru we
krwi.Przy zakupie
marchewki , należy zwrócić uwagę aby była ona twarda, gładka i najlepiej jasno pomarańczowa – bez żadnych przebarwień. Będzie to gwarancją świeżości i tego , że zawiera wszystkie witaminy. Unikajmy
marchewek nadmiernie pękniętych lub tych które są wiotkie jakby z gumy.
Marchewkę najlepiej przechowywać w ostatniej szufladzie lodówki z dala od
jabłek ,
gruszek czy
ziemniaków , które wytwarzają gaz etylenowy i prowadzą do tego , że
marchew będzie gorzka.Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu na krem
marchewkowo-
jabłkowy . Polecam:)SKŁADNIKI na 2 porcje:
marchewka 5 szt
pietruszka 1/2 szt
jabłko 1 szt
masło 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
pieprz i
sól do smakuPRZYGOTOWANIE:
Marchewkę i
pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki. Nie musza być bardzo małe, na końcu i tak wszystko zblendujemy.
Jabłko umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić. Zostawić skórkę. W garnku roztopić
masło , przełożyć warzywa i
jabłko. Podsmażyć, zalać
bulionem warzywnym , zmniejszyć ogień i gotować ok 25-30 minut. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem. Zblendować na krem. Podałam z włoskimi tostami Focaccine o smaku
pomidorów i
bazylii. Smacznego:)