Wykonanie
Za oknem ciągle nieciekawie, więc na topie są wszelakie rozgrzewające zupy. Ta z brukwi zdecydowanie do nich należy. Przepis podpatrzony w gazecie Jamiego Olivera. W oryginale jest
rozmaryn, ale ja go pominęłam :) Zupa jest przepyszna, kremowa, lekko słodka- więc dzieciaki ją pokochają- moja Zosia bardzo lubi. Podałam z „makaronem”
paprykowym, który oczywiście można zamienić na zwykły – kto co lubi. Zupka w 30 minut. Polecam
SKŁADNIKI:
brukiew 4 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
śmietana 1 łyżka
papryka kolorowa 3 szt
bulion warzywny 1,5 litraPRZYGOTOWANIE:
Marchewkę,
pietruszkę i
brukiew obrać. Pokroić w większą kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę
masła, dodać warzywa i podsmażać przez 3-4 minuty. P tym czasie zalać ciepłym
bulionem warzywnym – można użyć
mięsnego, lekko doprawić
solą i
pieprzem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. W tym czasie
papryki oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na łyżce
masła.Gdy warzywa będą już miękkie, dokładnie zupę zblendować. Dodać łyżkę
śmietany, ewentualnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Nakładać do miseczek, na środek układać sporą ilość
makaronu z
papryki. Smacznego :)