Krem z brukwi z paprykowym makaronem

nazwa

Wykonanie

Za oknem ciągle nieciekawie, więc na topie są wszelakie rozgrzewające zupy. Ta z brukwi zdecydowanie do nich należy. Przepis podpatrzony w gazecie Jamiego Olivera. W oryginale jest rozmaryn, ale ja go pominęłam :) Zupa jest przepyszna, kremowa, lekko słodka- więc dzieciaki ją pokochają- moja Zosia bardzo lubi. Podałam z „makaronem” paprykowym, który oczywiście można zamienić na zwykły – kto co lubi. Zupka w 30 minut. Polecam
SKŁADNIKI:
brukiew 4 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
śmietana 1 łyżka
papryka kolorowa 3 szt
bulion warzywny 1,5 litra
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę, pietruszkę i brukiew obrać. Pokroić w większą kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażać przez 3-4 minuty. P tym czasie zalać ciepłym bulionem warzywnym – można użyć mięsnego, lekko doprawić solą i pieprzem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. W tym czasie papryki oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na łyżce masła.
Gdy warzywa będą już miękkie, dokładnie zupę zblendować. Dodać łyżkę śmietany, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać do miseczek, na środek układać sporą ilość makaronu z papryki. Smacznego :)
Źródło:http://potravel.pl/2014/02/18/krem-z-brukwi-z-paprykowym-makaronem