Wykonanie
POR (Alium
Porum L.) znany jest od 4500 lat. W Polsce często jest niedoceniany. Najczęściej występuje w pęczku
włoszczyzny jako dodatek do rosołu. Ma nie tylko wyrafinowany smak, ale posiada również właściwości lecznicze. Warto go na stałe włączyć do menu. Jest łatwy w przygotowaniu i ma wiele zastosowań.
Por stosowany jest przy gośćcu, stwardnieniu tętnic, fizycznym i psychicznym przemęczeniu, zaburzeniach przemiany materii, otyłości, chorobach wątroby, jako środek moczopędny i poprawiąjący czynność wątroby. Ma ogromną wartość odżywczą, dzięki dużej zawartości potasu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Posiada witaminy A, E - główny antydoksant, B1, B2. Podnosi odporność organizmu. Równocześnie oczyszcza go z toksyn. Gotowany lub duszony jest lekkostrawny. Można go podawać niemowlętom od 7-go m-ca życia. A największa jego zaleta - jest dostępny przez cały rok. Przygotowuje się go naprawdę błyskawicznie. Ten przepis nie zajmie więcej niz 10 minut, w tym płukanie i krojenie.
Skladniki:2
pory z zielonymi częściami1/2 szklanki
bulionu warzywnego3 łyżki
jogurtu greckiego lub kwaśnej
śmietany2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszkisól,
pieprz, gałka muszkatałowa2 łyżki
masła klarowanegoWykonanie:
Pora dokładnie umyć, całego, razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki, wrzucić do dużego, płaskiego rondla i mieszając obsmażyć, aż wyraźnie zmniejszy swą objętość. Dolać gorący
bulion oraz dołożyć
jogurt. Mieszając zagotować
pora z
bulionem i
śmietaną. Zagęścić łyżeczką
mąki. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową do smaku. Na koniec dodać posiekaną
pietruszkę. Nie przedłużać za bardzo duszenia, bo
por się po prostu rozgotuje. Świetnie uzupełni każde drugie danie, idealny do dań
rybnych wszelkiego rodzaju, grilowanych, smażonych, pieczonych jest po prostu wyborny. Życzę smacznego!