ßßß Cookit - przepis na Zupa z pora i ziemniaków

Zupa z pora i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Kto powiedział, że smaczne dania potrzebują dużej liczby drogich składników do przygotowania? Ten kto wychodzi z takiego założenia jest w błędzie. Oryginalny smak osiągamy przez odpowiednie połączenie składników a nie przez użytą ich ilość.
Z tą zupą zetknęłam się jakiś czas temu. Urzekł mnie jej smak i prostota wykonania. Dodatkowo jest ona również bardzo tania w wykonaniu. Mowa tutaj o zupie porowo - ziemniaczanej.Wszystkim tym, którzy nigdy jej nie próbowali zdecydowanie rekomenduję to zrobić. Myślę, że tak jak i mnie pozytywnie Was ona zaskoczy.
Leek and potatoe soup
Składniki:
2 duże pory
4 duże ziemniaki
pieprz
1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1 litr wywaru z warzyw
1 łyżeczka masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Pory pokroić w krążki, ziemniaki pokroić w kostkę.
Do garnka włożyć łyżeczkę masła, dodać pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.
Po 4 minutach dodać ziemniaki, posolić, dodać pieprz, bulion warzywny i 1 litr wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas wywar z warzyw, to wtedy bez wody a litr wywaru.
Gotować wszystko na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno nam to zająć około 30 minut.
Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.
Jeśli zupa wyda nam się zbyt gęsta dolać wody. Możemy także dodać więcej soli, ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.
Zupę serwować z keksem gęstej śmietany. Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/07/zupa-z-pora-i-ziemniakow.html