ßßß
Składniki:2 duże pory4 duże ziemniakipieprz1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1 litr wywaru z warzyw1 łyżeczka masła2 łyżki śmietany1 łyżeczka soli
Przygotowanie:Pory pokroić w krążki, ziemniaki pokroić w kostkę.Do garnka włożyć łyżeczkę masła, dodać pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.Po 4 minutach dodać ziemniaki, posolić, dodać pieprz, bulion warzywny i 1 litr wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas wywar z warzyw, to wtedy bez wody a litr wywaru.Gotować wszystko na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno nam to zająć około 30 minut.Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.Jeśli zupa wyda nam się zbyt gęsta dolać wody. Możemy także dodać więcej soli, ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.Zupę serwować z keksem gęstej śmietany. Smacznego!