Wykonanie
To ulubione danie Mojego Synka. Powstało bardzo dawno temu i od bardzo dawna mam
plan się nim z
Wami podzielić ;) Jednak jakoś się nie składa. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić je na obiad dla całej mojej Rodzinki i wszystkim bardzo smakowało, więc czas, by inne Mamy mogły skorzystać z tej ekspresowej
rybki. W zasadzie w ten sposób można przyrządzić każdy filet, jednak najsmaczniejsza jest
panga, a
hitem panga biała. Nie polecam jedynie
morszczuka, gdyż
ryba ta z natury jest sucha i nie zachwyca, nawet duszona w
maśle. Mój Szkrab
pangę zjada prawie z patelni, głośno dmuchając na kolejne kawałki, a gdy coś zostanie, nie pogardzi
rybką na kolację :) Danie smakowało równie mocno innym Szkrabom w jego wieku - Malutkiemu Królewskiej Ani, jak i jego Kuzynce, więc z czystym
sercem polecam gorąco! :)
Składniki na 3 osoby- czytaj dwie i pół ;):3
filety z pangi - najlepiej
pangi białejokoło 1/4 kostki
masłasólpieprz2 łyżki
przyprawy włoskiej firmy VISANA (
lubczyk, cząber,
majeranek,
pieprz turecki,
czarnuszka,
suszone warzywa,
sól) -> ku wyjaśnieniu
przyprawę odkryła Moja Mama - jest boska, polecam gorąco, nie mając w tym żadnego interesu
sok z cytrynyRybę rozmrażamy, kroimy na małe kawałki, układamy na półmisku. Skropujemy
sokiem z cytryny, solimy lekko i lekko
pieprzymy. Tylko z jednej strony. Zostawiamy na jakieś 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy
masło, układamy
rybę doprawioną stroną do góry, i na
ostrym ogniu smażymy około minuty. Zmniejszamy ogień, odwracamy każdy kawałek
rybki, posypujemy całość
przyprawą włoską, przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, około 5-10 minut - w zależności od grubości i wielkości kawałków. Wyłączamy i gotowe :)Serwujemy z puree ziemniaczanym i np. surówką z
marchwi i
jabłka:) Smaczności !!