ßßß Cookit - przepis na PANGA DUSZONA W MAŚLE

PANGA DUSZONA W MAŚLE

nazwa

Wykonanie

To ulubione danie Mojego Synka. Powstało bardzo dawno temu i od bardzo dawna mam plan się nim z Wami podzielić ;) Jednak jakoś się nie składa. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić je na obiad dla całej mojej Rodzinki i wszystkim bardzo smakowało, więc czas, by inne Mamy mogły skorzystać z tej ekspresowej rybki. W zasadzie w ten sposób można przyrządzić każdy filet, jednak najsmaczniejsza jest panga, a hitem panga biała. Nie polecam jedynie morszczuka, gdyż ryba ta z natury jest sucha i nie zachwyca, nawet duszona w maśle. Mój Szkrab pangę zjada prawie z patelni, głośno dmuchając na kolejne kawałki, a gdy coś zostanie, nie pogardzi rybką na kolację :) Danie smakowało równie mocno innym Szkrabom w jego wieku - Malutkiemu Królewskiej Ani, jak i jego Kuzynce, więc z czystym sercem polecam gorąco! :)
Składniki na 3 osoby- czytaj dwie i pół ;):
3 filety z pangi - najlepiej pangi białej
około 1/4 kostki masła
sól
pieprz
2 łyżki przyprawy włoskiej firmy VISANA (lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól) -> ku wyjaśnieniu przyprawę odkryła Moja Mama - jest boska, polecam gorąco, nie mając w tym żadnego interesu
sok z cytryny
Rybę rozmrażamy, kroimy na małe kawałki, układamy na półmisku. Skropujemy sokiem z cytryny, solimy lekko i lekko pieprzymy. Tylko z jednej strony. Zostawiamy na jakieś 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, układamy rybę doprawioną stroną do góry, i na ostrym ogniu smażymy około minuty. Zmniejszamy ogień, odwracamy każdy kawałek rybki, posypujemy całość przyprawą włoską, przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, około 5-10 minut - w zależności od grubości i wielkości kawałków. Wyłączamy i gotowe :)
Serwujemy z puree ziemniaczanym i np. surówką z marchwi i jabłka:) Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/06/danie-dla-maluszka-uczta-caej-rodzinki.html