Wykonanie

3 kg małych twardych zielonych
pomidorków 3 szkl
octu winnego , najlepiej
jabłkowego 1,5 kg
cukru kawałek
cynamonu drobniutko pokrojona skórka z półtorej
cytryny 8-10
goździków 10 - 15 ziarenek
pieprzu 2 łyżeczki
soliUmyte
pomidory osuszyć, nakłuć w kilku miejscachZagotować
ocet z
cukrem solą i
przyprawami pod przykryciem ok 10 min Do wrzącego
syropu włożyć
pomidory, doprowadzić do wrzenia,po czym gotować na niewielkim ogniu ok 10 min Zestawić z ognia, przykryć, odstawić na 10 godzin. Następnego dnia zagotować powtórnie, przestudzić .
Pomidorki ułożyć w słoiczkach, zalać
syropem,zamknąć szczelnie i wynieść w chłodne miejsce w smaku przypominają
cytrusy można podawać do
mięs..