Wykonanie
Jabłka...
jabłka...
jabłka... tata przywiózł mi ostatnio cały ogromny karton dojrzałych
jabłek - będzie tego jakieś 20 kilo!W związku z powyższym muszę je jakoś przetworzyć :) Na pierwszy ogień idzie aromatyczny mus/dżem
jabłkowy idealny do deserów oraz szarlotki :)SKŁADNIKI:(na 6 około pół litrowych słoików)5 kilo dojrzałych kruchych
jabłek3 szklanki
wody1 szklanka
cukru (ok. 200g)łyżeczka
cynamonuok 25 całych
goździków1/2
cytrynyPrzygotowanie musu jest dziecinnie proste i mało absorbujące zatem zaczynamy :)
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środek i kroimy w kawałki (mogą być ćwiartki). Wkładamy do garnka, dodajemy
wodę i stawiamy na
maleńki ogień.
Owoce prażymy co jakiś czas mieszając przez około 2 godziny. Po tym czasie gdy większość (lub wszystkie)
jabłek rozpadnie się na "papkę" dodajemy
cukier (UWAGA: jeśli
jabłkowa "papka" wyszła bardzo słodka
cukru dodajemy mniej),
goździki i
cynamon. Na końcu doprawiamy
sokiem z cytryny wedle uznania.Doprawiony
dżem pozostawiamy na wolnym ogniu na kolejna godzinę. Po tym czasie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 30 minut.Łatwo, szybko, i smacznie :)Słoiczki z
musem jabłkowym przydadzą nam się w zimne zimowe dni do szarlotki, naleśników lub innych deserów :)SMACZNEGO!