Wykonanie
Nie robię dużej ilości
owocowych przetworów bo nie bardzo mam je gdzie przechowywać - przecież muszę
mieć duuużo miejsca na
grzyby. Ale przynajmniej kilkanaście słoiczków z
dżemem dyniowo -
jabłkowym muszę co roku
mieć - jest taki pyszny, że zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki :-)
składniki:ok. 1 kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwieok. 1 kg
jabłek odm. Antonówka2 szkl.
cukru2
cytryny1 łyżka
goździków (ok. 15 szt.)1 łyżeczka mielonego
cynamonuok. 1/2 szkl. filtrowanej
wodysposób przygotowania:
Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, pokroiłam w kostkę. Włożyłam do garnka, dodałam
goździki,
cukier i ok. 0 , 5 szkl.
wody - dusiłam pod przykryciem na malutkim ogniu aż
dynia zaczęła się rozpadać.
Cytryny wyszorowałam, sparzyłam, otarłam z żółtej skórki i wycisnęłam sok.
Jabłka umyłam, obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ pokroiłam w kostkę, polałam
sokiem z cytryn. Kiedy
dynia zmiękła dodałam
jabłka z
sokiem,
skórkę cytrynową, wymieszałam i smażyłam - już bez przykrycia - aż
jabłka się rozpadły a
dżem zgęstniał (ok. 30 - 45 min.) - pod koniec smażenia wyłowiłam łyżką
goździki. Na koniec dodałam
cynamon, wymieszałam i po chwili wrzący
dżem nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam wyparzonymi nakrętkami i odstawiłam do góry dnem, do ostygnięcia.
Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki
dżem jest doskonały do
pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.