Wykonanie
Zawsze robiłam kompot z samych
jabłek albo z dodatkiem
kisielku, ale tym razem podpatrzyłam Smaczną Pyzę i zrobiłam tak jak ona, no może z jednym wyjątkiem..Dałam same
jabłka i nie przecedzałam [ mąż lubi
jabłka w kompocie].Przepis cytuję oczywiście za Pyzą [kobietą z pomysłami kulinarnymi, których tylko pozazdrościć].obierki z ok. 1 , 5 - 2 kg
jabłek1
jabłko o czerwonej skórce1
cytryna1/2 szkl.
cukru (można dodać więcej albo mniej jeśli ktoś chce)6-8
goździków1 kawałek kory
cynamonu ok.5 cmObierki wrzuciłam do garnka, dodałam 1 duże
jabłko o czerwonej skórce, pokrojone w całości na cienkie plasterki. Dodałam też
goździki i
cynamon. Całość zalałam ok. 2,5l
wody i postawiłam garnek na małym ogniu. Gotowałam ok. 1 godziny. Następnie dodałam 0,5 szkl.
cukru, kawałki
skórki cytrynowej (
cytryna wcześniej dokładnie wyszorowana i sparzona, skórka tylko żółta, wierzchnia część) i gotowałam jeszcze 30 min., odstawiłam kompot do wystudzenia. Kiedy ostygł dolałam sok wyciśnięty z
cytryny i przecedziłam całość a następnie schłodziłam w lodówce. Jeśli ktoś lubi słodsze
napoje można dodać więcej
cukru.Przepis dodaje do akcji
Owocowe szaleństwo i Sezon na
jabłka 2.