ßßß Cookit - przepis na Prażone jabłka z rodzynkami

Prażone jabłka z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Drobnymi kroczkami zbliża się jesień, więc sezon jabłkowy rozkwita w pełni. Najlepsze, najsmaczniejsze jabłka można znaleźć właśnie teraz.
Prażone jabłka są idealne do deserów: szarlotki, naleśników, ryżu, itp.
/Roasted apples with raisins
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
2 kg obranych jabłek
400 g cukru
sok z 1 cytryny
2 laski cynamonu
8 całych goździków
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Owoce pokroić w kostkę. Dodać 200g cukru i sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić jabłka od soku, który się zgromadził.
Przelać sok do garnka, dodać resztę cukru, goździki i cynamon i gotować przez 10-15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Dodać jabłka i gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut, do momentu, aż jabłka staną się miękkie i szkliste. Pod koniec wmieszać rodzynki. Gorące owoce przełożyć do czystych słoików. Pasteryzować 10-15 minut dowolną metodą.
Ingredients:
2 kg of peeled apples
400 g of sugar
juice of 1 lemon
2 cinnamon sticks
8 cloves
100 g raisins
Preparation:
Cut fruit into cubes. Add 200g of sugar and lemon juice, mix and let stand for 2-3 hours. Then drain the apples from juice that has been gathered. Pour the juice into the pot, add the remaining sugar, cloves and cinnamon and cook for 10-15 minutes until the syrup thickens slightly. Add the apples and simmer for 30-40 minutes, until apples are tender and glazed. At the end, add the raisins. Hot fruit to put into clean jars. Pasteurize 10-15 minutes by any method.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/09/prazone-jabka-z-rodzynkami.html