Wykonanie
Share the post "Łatwa
konfitura z
jabłek / Easy apple jam"Sytuację polityczną mamy taką a nie inną, trzeba więc jeść
jabłkaA gdy już mamy dosyć zajadania ich w wersji surowej, przerabiajmy je jak możemy, co na pewno docenimy zimą. Zostałam obdarowana masą pięknych i ekologicznych
jabłek przez moją mamę, zaczęłam szukać więc łatwego przepisu na moją ulubioną
konfiturę. Przyznam się uczciwie, że nigdy wcześniej nie robiłam żadnych
przetworów, dlatego postanowiłam sięgnąć do kolekcji przepisów ze sprawdzonego bloga ChilliBite . Wyszły wyśmienite. Polecam!Scroll down for recipe in English
(5 słoików po 300 g)Składniki:2,5 kg
jabłek, o zwartym i nierozpadającym się w gotowaniu miąższu1 kilogram
cukrusok z 1
cytryny2-3 laski
cynamonu10
goździkówPrzygotowanie:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.Przełóż je przygotowane
jabłka do większego garnka garnka, zasyp
cukrem, wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin.Odcedź
jabłka na durszlaku i dobrze odciśnij. Zagotuj powstały
syrop i dodaj do niego
sok z cytryny, laski
cynamonu i
goździki.Na małym ogniu zredukuj
syrop mniej więcej o 1/3 (nabierze
bursztynowego koloru). Dodaj odciśnięte wcześniej
jabłka i zagotuj, po czym ponownie odciśnij
jabłka na durszlaku.
Syrop zagotuj i gdy lekko zgęstnieje, dodaj
jabłka i ponownie zagotuj.Usuń laski
cynamonu i
goździki, po czym przełóż gorącą
konfiturę do słoików, zakręć, ułóż je do góry dnem i zostaw tak do ostygnięcia. Gotowe!Smacznego!
English versionEasy apple jam(5 x 300 g jars)Ingredients:2 . 5 kg of apples, with a firm flesh1 kg of sugarjuice of 1 lemon2-3 sticks of cinnamon10 clovesPreparation:Peel and
core the apples, then cut into eighths.Put the sliced apples into a preserving pan, stir in sugar and leave for a minimum 12 hours.Drain the apples in colander and bring the
syrup to the boil. Add lemon juice, cinnamon sticks and cloves.Boil, uncovered, until the amount of liquid in the pan has reduced by one third. Add apples and again, bring to the boil. Next again drain the apples in colander.Boil the
syrup until slightly thickened, add the apples and bring to the boil.Remove the cinnamon sticks and cloves and seal the apple jam in hot sterilized jars. Place the jars upside down and leave it until cool.Enjoy!
Share the post "Łatwa
konfitura z
jabłek / Easy apple jam"