ßßß Cookit - przepis na Konfitura z aronii i jabłek

Konfitura z aronii i jabłek

nazwa

Wykonanie

Ostatnio dostałam trochę aronii. Moja babcia robi rewelacyjny sok z aronii, lecz ja miałam jej za mało na zrobienie soku. Aronia kojarzy mi się z goryczą i cierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do konfitury, ale efekt wyszedł świetny. Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek.
Składniki:
500 g aronii
250 g jabłek
300 g cukru
6 goździków
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier i cynamon a następnie podgrzewać aż aronia puści sok . Następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Aronię ostudzić i zostawić do następnego dnia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cynamon i smażyć aż jabłka się rozpadną. W razie potrzeby można dodać wodę.
Aronię ponownie zagotować, dodać jabłka a następnie gotować do osiągnięcia zadowalającej konsystencji.
Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoiczków, pasteryzować.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/09/konfitura-z-aronii-i-jabek.html