Wykonanie
Ostatnio dostałam trochę aronii. Moja babcia robi rewelacyjny sok z aronii, lecz ja miałam jej za mało na zrobienie soku. Aronia kojarzy mi się z goryczą i cierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do
konfitury, ale efekt wyszedł świetny.
Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do
sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek.Składniki:500 g aronii250 g
jabłek300 g
cukru6
goździków½ łyżeczki
cynamonuWykonanie:Aronię umyć, oczyścić i osuszyć. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać
cukier i
cynamon a następnie podgrzewać aż aronia puści sok . Następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Aronię ostudzić i zostawić do następnego dnia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać
cynamon i smażyć aż
jabłka się rozpadną. W razie potrzeby można dodać
wodę.Aronię ponownie zagotować, dodać
jabłka a następnie gotować do osiągnięcia zadowalającej konsystencji.
Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoiczków, pasteryzować.