Wykonanie
Sezon na
pomidory trwa w najlepsze. Warto więc przygotować z nich jakieś
przetwory. Oczywiście
keczup też się przyda, ale lepiej postawić na chutney! Na ten chutney ;) Po co szukać innych przepisów, skoro ten jest świetny. Smaki są odpowiednio zrównoważone, czuć
słodycz pomidorów, ostrość
chili i korzenny aromat przypraw. To doskonały dodatek do
serów,
mięsa,
wędlin. Jest tak smaczny, że proponuję zrobić go od razu z podwójnej porcji, oczywiście jeśli macie tak duży garnek. PS Moje nowe talerzyki, widoczne na zdjęciu, tak bardzo mi się podobają, że aż muszę na nie zwrócić Waszą uwagę ;D- 2 kg
pomidorów- 4
cebule (250g)- 3
papryczki chili- 8 ząbków
czosnku- 400g
cukru- 100ml
octu jabłkowego- 100ml czerwonego
octu winnego- 1 łyżeczka kuminu- 1 łyżeczka mielonych
goździków- 1/2 łyżeczki
imbiru- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
kolendry- 1 łyżeczka
pieprzu- szczypta
soli- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki1)
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.2) Wymieszać je w dużym garnku o grubym dnie z drobno posiekanymi
cebulami, posiekanymi papryczkami i
czosnkiem oraz resztą składników.3) Gotować na wolnym ogniu, często mieszając,przez ok. 2 1/2 godziny lub do zgęstnienia.4) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.Czas przygotowania: 3 godzinyPorcja na 3 małe (0 , 15 l) i 2 duże (0 , 3 l) słoiki