ßßß Cookit - przepis na CEMITAS Z WOŁOWINĄ I KARMELIZOWANYMI MARCHEWKAMI

CEMITAS Z WOŁOWINĄ I KARMELIZOWANYMI MARCHEWKAMI

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na najlepszy fast-food jaki kiedykolwiek jadłam. Oczywiście musi być ostro, bo to bułka wprost z Meksyku! Jak już mówiłam pod nazwą Cemita kryje się zarówno pieczywo, jak i kanapka z najróżniejszymi dodatkami. Ja przygotowałam swoją z przepyszną wołowinką, salsą, awokado, piklowaną cebulką i słodko-ostrymi marchewkami.
Przyznaję, że jest to danie dość czasochłonne. Czas przygotowywania można skrócić wykorzystując gotowe bułki hamburgerowe i cebulkę oraz kupując zmielone mięsko. Ja jednak wolę robić wszystko sama, aby wiedzieć, co serwuję swoim najbliższym.
Składniki (6 porcji):
6 bułek cemitas
salsa meksykańska
6 liści sałaty
1 pomidor
1 awokado
marynowana czerwona cebulka
hamburgery:
1/2 kg mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
zest z 1 limonki
pęczek kolendry
1 łyżka musztardy
25 ml zimnej wody
sól
pieprz
1 łyżka sosu tabasco
szczypta chilli
2 łyżki oleju do smażenia
ponadto:
karmelizowane marchewki z sezamem
Wołowinę (powinna mieć 20% tłuszczu) mielimy z cebulą i czosnkiem.
Dodajemy zest z limonki, posiekaną drobno kolendrę, musztardę, sos tabasco i przyprawy. Zarabiamy z zimną wodą. Formujemy przyjemną w dotyku mięsną kulę. Dzielimy ją na części i robimy kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej.
Bułki hamburgerowe rozcinamy i podpiekamy na suchej patelni.
Na samym spodzie rozsmarowujemy salsę i listek sałaty. Na niej kładziemy hamburgera. Następnie układamy plaster pomidora, kilka pasków awokado, piklowaną cebulkę i wierzch bułki. Burgery serwujemy z karmelizowaną marchewką (zdrowym zamiennikiem frytek) i z tequillą.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/01/cemitas-z-woowina-i-karmelizowanymi.html