Wykonanie
23 września 2014
Pikantny dodatek do
chipsów, nachosów lub dań typu fast-food. Ja uwielbiam takie pasty, bo niezwykle podkręcają smak każdego, nawet najnudniejszego dania
mięsnego.SALSA TEKSAŃSKASkładniki:1 puszka
pomidorów cherry4 ząbki
czosnku1
czerwona cebula1 zielona
papryczka chillipęczek
kolendry50 ml
oleju1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka
sosu Worcestershiresok i zest z 1
limonki1/4 łyżeczki
soliZąbki
czosnku i
cebulę obieramy.Siekamy drobno
czosnek,
cebulę,
papryczkę chilli (dodajemy z pestkami) i
natkę kolendry.
Limonkę zalewamy wrzątkiem. Ścieramy zest i wyciskamy sok.Na patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy posiekany
czosnek i
cebulę. Smażymy warzywa 3 minuty na złoto. Dodajemy
papryczkę chilli. Chwilkę całość podgrzewamy. Wlewamy
pomidorki razem z zalewą. Po około 15 minutach, gdy sok nieco odparuje dodajemy
kolendrę,
kmin rzymski,
sos Worcestershire, sok i zest z
limonki oraz
sól. Salsę gotujemy kolejne 10 minut. Przelewamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków. Pastę pasteryzujemy na sucho w piekarniku (patrz pasteryzacja na sucho -
przetwory gorące).
I pierwsze kulinarne zdjęcie zrobione przez moją małą chrześnicę:
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.