ßßß Cookit - przepis na SALSA TEKSAŃSKA

SALSA TEKSAŃSKA

nazwa

Wykonanie

23 września 2014
Pikantny dodatek do chipsów, nachosów lub dań typu fast-food. Ja uwielbiam takie pasty, bo niezwykle podkręcają smak każdego, nawet najnudniejszego dania mięsnego.
SALSA TEKSAŃSKA
Składniki:
1 puszka pomidorów cherry
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 zielona papryczka chilli
pęczek kolendry
50 ml oleju
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sok i zest z 1 limonki
1/4 łyżeczki soli
Ząbki czosnku i cebulę obieramy.
Siekamy drobno czosnek, cebulę, papryczkę chilli (dodajemy z pestkami) i natkę kolendry.
Limonkę zalewamy wrzątkiem. Ścieramy zest i wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy warzywa 3 minuty na złoto. Dodajemy papryczkę chilli. Chwilkę całość podgrzewamy. Wlewamy pomidorki razem z zalewą. Po około 15 minutach, gdy sok nieco odparuje dodajemy kolendrę, kmin rzymski, sos Worcestershire, sok i zest z limonki oraz sól. Salsę gotujemy kolejne 10 minut. Przelewamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków. Pastę pasteryzujemy na sucho w piekarniku (patrz pasteryzacja na sucho - przetwory gorące).
I pierwsze kulinarne zdjęcie zrobione przez moją małą chrześnicę:
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/09/salsa-teksanska.html