ßßß Cookit - przepis na Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i kwaskowy smak tego sosu wyróżnia go, a dodatek kminu rzymskiego sprawia, że chcemy go jeść i jeść. Osobiście polecam do burrito – razem tworzą idealną meksykańską parę. Można zrobić większą ilość sosu i przechowywać w lodówce ok. tygodnia, lecz rzadko zostaje nawet na następny dzień. Warto zrobić pyszny sos z naturalnych składników.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
5 świeżych pomidorów – sam miąższ (po sezonie 2 puszki pomidorów bez zalewy)
1 mała papryczka chilli
1/2 limonki (razem ze startą skórką)
1 czerwona cebula
4 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
1 łyżka kminu rzymskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka świeżej kolendry lub mrożonej (zawsze mam w zamrażalniku zamrożoną, posiekaną kolendrę)
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Papryczkę, cebulę i kolendrę (razem z łodygami) posiekać na drobno, dodać do pomidorów.
Dodać przecier, oliwę, kmin.
Otrzeć skórkę z limonki i razem z sokiem dodać do miski.
Pomidory pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski i posolić do smaku. Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/03/salsa-pomidorowa