Wykonanie
Poziom trudnościUlubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty,
parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i kwaskowy smak tego sosu wyróżnia go, a dodatek
kminu rzymskiego sprawia, że chcemy go jeść i jeść. Osobiście polecam do burrito – razem tworzą idealną meksykańską parę. Można zrobić większą ilość sosu i przechowywać w lodówce ok. tygodnia, lecz rzadko zostaje nawet na następny dzień. Warto zrobić pyszny sos z naturalnych składników.Porcja dla 4 osóbSkładniki:5 świeżych
pomidorów – sam miąższ (po sezonie 2 puszki
pomidorów bez zalewy)1 mała
papryczka chilli1/2
limonki (razem ze startą skórką)1
czerwona cebula4 łyżeczki czubate
koncentratu pomidorowego1 łyżka
kminu rzymskiego2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 pęczka świeżej
kolendry lub mrożonej (zawsze mam w zamrażalniku zamrożoną, posiekaną
kolendrę)
sól do smakuSposób przygotowania:Papryczkę,
cebulę i
kolendrę (razem z łodygami) posiekać na drobno, dodać do
pomidorów.
Dodać przecier,
oliwę,
kmin.
Otrzeć skórkę z
limonki i razem z
sokiem dodać do miski.
Pomidory pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski i posolić do smaku. Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
Smacznego!