Wykonanie
Poziom trudnościPico de gallo, salsa fresca – czyli salsa ze świeżych
pomidorów, znana jest również pod nazwami picada salsa lub mexicana salsa. Jej atutem jest prostota i świeży, intensywny smak. Ta salsa może być świetnym dodatkiem do meksykańskich dań takich jak burrito, enchiladas, tacos, fajitas, ale także do dań przygotowanych na grillu. Ja przygotowałam ją wraz z quesadillas z
wołowiną – razem komponują się wyjątkowo smacznie. Salsę należy przygotować ok. 1 godzinę przed podaniem – będzie smaczniejsza.Składniki:2 średnie
pomidory2
czerwone cebule1 garść posiekanej świeżej
kolendry1
papryczka jalapeno lub zielone
chili1 szczypta
solisok wyciśnięty z ½
limonkiSposób przygotowania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebule obrać drobno posiekać. W misce umieścić
pomidory,
cebulę i posiekaną
kolendrę (powinno ich być mniej więcej po równo).
Papryczkę posiekać dodać do miski.
Posolić dodać
sok z limonki.
Wszystko razem wymieszać.
Odstawić na godzinę do przegryzienia. Salsę podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!