Wykonanie
Przepis, którego tajniki poznałam na meksykańskich warsztatach kulinarnych. Podstawą tego przepysznego guacamole jest dojrzałe
awokado. Bez niego nie ma szans na uzyskanie powalającego efektu. Dlatego wybierając ten
owoc zwracajcie uwagę czy jest miękki, skórka ciemna a po obraniu ma się dać rozsmarować bez konieczności miksowania. Jeżeli taki kupiliście to zabierzcie się do roboty:Składniki:- 2
awokado- kilka listków
kolendry- 1
limonka (sok)- 2
pomidory- 1
czerwona cebula-
sól do smakuJak obrać awokado? Okazuje się, że bardzo prosto. Wcinam się w skórkę do
oporu i przeciągam nożem po całym obrysie
owocu. Przekręcam i już - mam dwie połówki. Wydłubuje pestkę i łyżką wybieram miąższ ze skórki. Następnie kroję go na drobną kostkę, dodaję posiekaną
kolendrę i
sok z limonki.
Solę do smaku a następnie końcówką do ubijania piany mieszam
awokado ze składnikami aż się połączą. Dodaję pokrojonego w kostkę
pomidora i
czerwoną cebulę. Doprawiam jeszcze
solą. Można podawać na
bułce lub do nachos i tortilli.