Wykonanie
Ostatnio, w związku z wizytą koleżanki, gotuję sporo wegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą zupę. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem
limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;)PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food".1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1-2 czerwone
papryczki chilipęczek
kolendry2 łyżeczki
kminu400 gram konserwowanej
ciecierzycypuszka
pomidorów (400g)500ml
bulionu warzywnegosok z połowy
limonkiCebulę drobno pokroic i przesmażyć razem z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną drobno
kolendrę (łodyżki),
chili i kumin. Smażyć przez kilkanaście minut. Następnie dodać
pomidory i
ciecierzycę, delikatnie wymieszać, wlać
bulion, przykryć i dusić przez kolejne kilkanaście minut. Doprawić
solą i
pieprzem, wcisnąć
sok z limonki i podawać.
Smacznego!