ßßß Cookit - przepis na ZIOŁOWE BUŁECZKI "MINI - PIZZA"

ZIOŁOWE BUŁECZKI "MINI - PIZZA"

nazwa

Wykonanie

Czasem mam ochotę zjeść na śniadanie coś takiego. Nie jest to oczywiście "takie o" coś, a niezwykle puszyste i aromatyczne bułeczki obsypane różnymi ziołami wprost z mojego ogródka. Można dołożyć ulubione dodatki i w mgnieniu oka mamy sycące śniadanie, piknikowy obiad, czy imprezową przekąskę.
Składniki (9 bułek):
ciasto
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
10 gałązek oregano
5 listków bazylii
10 łodyżek tymianku
ponadto (ulubione dodatki)
ketchup pikantny
3 pomidory
2 kulki mozzarelli
sól
Zioła siekamy drobno. Oprószamy je szczyptą soli i odstawiamy, by puściły sok.
Zarabiamy ciasto.
Mleko i wodę podgrzewamy razem z cukrem. Do letniej mieszaniny dodajemy rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
W dużej misce umieszczamy mąki, sól oraz oliwę. Wlewamy aktywne drożdże i zarabiamy jednolite, gładkie ciasto, które powinno odchodzić od ręki i miski. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Następnie przenosimy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy delikatnie i dzielimy na 9 części. Formujemy najpierw bułeczkę, a następnie placek (kulki spłaszczamy dłonią). Bułki polewamy ketchupem i posypujemy ziołami z solą. Na wierzchu układamy plasterki pomidora i mozzarelli lub inne ulubione dodatki (szynkę, oliwki, ogórki kiszone, cebulkę, paprykę).
Układamy mini-pizze na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C (na złoty kolor).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/07/zioowe-bueczki-mini-pizza.html