ßßß
Składniki (mała pizza na 2 osoby)2 niepełne szklanki mąki pszennej20g drożdżyPłaska łyżeczka cukru1/2 szklanki wody2 łyżeczki oliwy1/2 łyżeczki soli2 łyżki passaty (może być też domowy przecier pomidorowy)2 kulki mozzarelli2 pomidoryOreganoBazyliaPrzygotownieRozkrusz drożdże, wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.Przesianą mąkę wsyp do miski, w zagłębienie wlej rozpuszczone drożdże, dodaj cukier i sól.Ciasto wyrabiaj końcówkami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe (gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk).Po około 10 minutach zagnieć ciasto w kulę, rozpłaszcz, ponownie zagnieć w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nastaw na 220 stopni.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy.Blaszkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i wyłóż nią ciasto.Skrop oliwą, posmaruj cienko passatą, ułóż krążki sera i pomidorów, posyp oregano i bazylią.Piecz 15-25 minut (różnie bywa, więc trzeba być czujnym już po kwadransie, ale zazwyczaj trzeba więcej czasu).Smacznego!