Wykonanie

To danie przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne, a nawet
bardzo pikantne orientalne zupy (tzw. wyciskacz łez). Łagodne,
mięsno-
grzybowe pierożki świetnie tutaj pasują. Byłam bardzo zaskoczona, gdy dowiedziałam się jak szybko można je zrobić (zdradzę Wam sekretny przepis na ciasto idealne: banalnie proste, plastyczne i bardzo smaczne).zupa1 litr
wody1 udko z
indyka5 ziarenek
ziela angielskiego5 ziarenek
pieprzu3
listki laurowe1/4
selera2
marchewki1
korzeń pietruszki1
por (zielona część)pęczek
natki pietruszki2 gałązki
lubczyku1
papryczka chilli4 cm kawałek
imbiru3
cebule dymki ze
szczypiorkiem2 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
octu ryżowego5
grzybów mun
sólpierożki wontonciasto1 szklanka
mąki pszennej1/3 szklanki wrzącej
wody1/4 łyżeczki
solifarsz1 pierś z
indyka1
cebula2 ząbki
czosnku2 cm kawałek
imbiru1/2
papryczki chilli5
grzybów mun1 łyżka
sosu sojowego2
cebule dymki ze
szczypiorkiemsól,
pieprz do smakuGotujemy zupę.Opłukane
mięso z indyka umieszczamy w garnku. Zalewamy je zimną
wodą. Dodajemy ziarenka
pieprzu,
ziela angielskiego i
liście laurowe. Całość gotujemy około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy warzywa.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Do gotującego się
wywaru wrzucamy
marchewki,
seler,
korzeń pietruszki i liście
pora. Zmniejszamy ogień i gotujemy
bulion 30 minut. Pod koniec dodajemy
natkę pietruszki,
lubczyk,
cebulę dymkę oraz
sól. Najlepiej jeśli zostawimy warzywa w
bulionie, aż do jego wystudzenia. Następnie przecedzamy go na drobnym sicie - musi być klarowny i jednolity. Ponownie go podgrzewamy.
Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, tak aby były całe zanurzone w wodzie i przykrywamy, aby zmiękły. Połowę odkładamy do farszu, a pozostałe siekamy w paski i wrzucamy do czystej zupy. Dokładamy posiekaną w plasterki
papryczkę chilli, pokrojony w słupki
imbir bez skórki,
sos sojowy i
ocet. Zupę gotujemy jeszcze 15 minut.Przygotowujemy farsz do pierożków.Na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami
oleju wrzucamy pokrojoną na ćwiartki
cebulę. Po około 2 minutach dorzucamy całe ząbki
czosnku, a po kolejnych 2 minutach pokrojonego w kostkę
indyka,
papryczkę chilli,
grzybki mun i
imbir. Całość smażymy 10 minut. Pod sam koniec dodajemy posiekaną
dymkę i
sos sojowy. Mieszaninę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (tarcza o drobnych oczkach). Doprawiamy ją do smaku.Zarabiamy ciasto.Do
mąki wymieszanej z
solą wlewamy gorącą
wodę. Chwilę mieszamy składniki łyżką, by wstępnie się połączyły, a następnie zagniatamy je energicznie (ostrożnie, bo gorące!). Ciasto wrabiamy około 5 minut - powinno łatwo odchodzić od stolnicy i rąk. Formujemy z niego kulę, którą przykrywamy szmatką i odstawiamy na chwilę, by ciasto odpoczęło. Po około 15 minutach rozwałkowujemy ciasto na bardzo cieniutki placek (im cieńszy, tym lepszy). Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego placka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi na kształt sakiewki. Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie (gdy wypłyną gotujemy je jeszcze 4 minuty). Przekładamy je do miseczki, zalewamy zupą i oprószamy posiekaną
cebulą dymką.




