Wykonanie
Znakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu
mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale dzięki temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty rosół, tylko z domowym
makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję już tylko jako bazę do innej zupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo
mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego
kurczaka i
indyka, możemy
mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z
wywaru. Możemy też ugotowane
mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną
marchewkę. .
składniki1
udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego1 szyja lub pałka z
indyka1200 - 1300 ml
wody ( ile się zmieści)1
marchewka2 spore
pietruszki1/2 dużego
selera lub 1 mały
porcebula2 - 3 ząbki
czosnku5-6 ziarenek
ziela angielskiegoparę ziarenek
pieprzu3
goździki2-3
liście laurowe3 gałązki
natki pietruszkilubczyk, o ile mamyliście
selera - opcjonalnieprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć, warzywa obrać, umyć, z
cebuli zdjąć zewnętrzne łupiny, przekroić na pół i opalić nad ogniem. Umieść
mięso, warzywa, opieczoną nad ogniem
cebulę,
czosnek, i pozostałe
przyprawy w misie wolnowaru.
Wodę zagotować i wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu low przez 8 - 10 godzin lub high przez 6 godzin. Po ugotowaniu ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić
solą. Podawać z
makaronem, najlepiej domowym ( np. z tego przepisu). Smacznego!