Wykonanie
Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego
mięsa i dużo warzyw. Mimo iż rosoły gotuję od zawsze, z przykrością stwierdzam, że nie jestem w stanie odtworzyć rosołu z czasu mojego dzieciństwa i młodości. I nie, nie urodziłam się na wsi, nie kupowaliśmy wiejskich kur, nie przypominam sobie aby gotowanie rosołu było wielkim wydarzeniem. Po prostu był smaczny, intensywny. Coś się zmieniło. Może to już nie te
kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.
składnikiok 1300 g
kurczaka wiejskiegook 800 g
wołowiny z kością (
szponder)3 l
wody1
marchewka2 spore
pietruszki1/2 dużego
selera lub 1 mały
porcebula2 ząbki
czosnku1 laska
selera naciowego5-6 ziarenek
ziela angielskiegoparę ziarenek
pieprzu (dałam 8)3
goździki2-3
liście laurowe3 gałązki
natki pietruszki3 gałązki
tymiankulubczyk, o ile mamyprzygotowanie.
Mięsa umyć. Z
kurczaka wyciąć piersi, zużyjemy je w innym daniu.
Mięsa włożyć do dużego garnka ( mój jest 5 l) zalać zimną
wodą, przykryć garnek pokrywką, doprowadzić do wrzenia ,następnie zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować ok 40 minut. Tuż przed zagotowaniem można zebrać łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa.
Marchewkę ,
pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki.
Por i
seler naciowy umyć, przekroić na dwie części.
Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod
spodem zostawić, przekroić na pół i przypiec mocno nad gazem ze wszystkich stron ( nie mam gazu, kładę
cebulę na płycie ceramicznej i też pięknie się przypieka).
Czosnku nie obierać.Po ok 40 minutach dodajemy do
wywaru warzywa i wszystkie
przyprawy. Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż
wołowina będzie miękka.
Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić
solą. Podawać rosół z
makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem
marchewki i posypany
natką pietruszki. Smacznego!