Wykonanie
Jedyny prawdziwy król zup, baza do wszystkiego!
Składniki (ok 8-9 porcji):1
kurczak o wadze około 2 kgkawałek
szpondru wołowego4 litry zimnej
wodysól/pieprz do smaku2
marchewki1
pietruszka3 gałązki
natki pietruszkikawałek
selerakawałek
pora5 ziarenek
ziela angielskiego2
liście laurowe4 całe ziarenka
pieprzukilka listków
lubczykuDodatki:ugotowany
makaronposiekana
natka pietruszkiKurczaka "rozbieramy" na części pierwsze ;)(szyję, skrzydełka, podudzia, udka, piersi, korpus). Piersi nie dodajemy do rosołu. Całą resztę części
kurczaka wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną
wodą tak aby w całości przykryła
mięso w ten sposób odstawiamy
kurę na ok 1 godzinę.Po tym czasie wylewamy mętną
wodę, dodajemy nową. Zalewamy
mięso i zagotowujemy, w
między czasie zbierając pianę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 1/2 godziny.W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obieramy.
Pora i
natkę opłukujemy.Do rosołu dodajemy przygotowane warzywa,
natkę pietruszki oraz
ziele angielskie,
liście laurowe i
czarny pieprz.Gotujemy całość przez około 1,5 godziny na małym ogniu pod uchyloną pokrywą aż
mięso będzie miękkie. Na koniec sprawdzić doprawiamy do smaku.Do talerzy wykładamy ugotowany i odcedzony
makaron, zalewamy gorącym rosołem i gotowe ;)Smacznego!