ßßß Cookit - przepis na PIZZA NA KRUCHYM SPODZIE

PIZZA NA KRUCHYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Przetestowałam już kilka przepisów na spody pizzy. Niektóre są bardziej udane, inne nieco mniej. Najbardziej smakuje mi pizza z PizzaHut na puszystym spodzie (palce lizać!) - to mój ideał do którego cierpliwie dążę... Dziś testuję przepis:
Składniki (na 2 pizze):
ciasto
1/4 szklanki mleka
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłej wody
4 szklanki mąki
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego
pizza wiejska
3 łyżki ketchupu łagodnego
15 dag boczku pokrojonego w plasterki
3 ogórki kiszone pokrojone w grube plastry
1 cebula pokrojona w piórka
2 gałązki tymianku
gałązka rozmarynu
4 listki bazylii
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oleju z solą
pizza pikantna
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 czerwona papryka pokrojona w paski
4 pomidory obrane i pokrojone w plastry
15 dag szynki pokrojonej w paseczki
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oleju z solą
20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
1 papryczka chilli pokrojona w kostkę (bez pestek)
2 gałązki tymianku
gałązka rozmarynu
4 listki bazylii
Przygotowujemy rozczyn .
Dolewamy olej. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy rozczyn i zarabiamy ciasto- początkowo drewnianą łyżką, następnie przekładamy je na stolnicę i zarabiamy energicznie rękami. Dzielimy je na 2 części. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem. Zewnętrzną krawędź ciasta smarujemy olejem. Umieszczamy spód w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (jeszcze nie w piekarniku!!!:-))), żeby podrósł. Gdy ciasto będzie pulchne nakładamy na nie ketchup i dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C (funkcja góra-dół) około 20 minut, aż brzegi nie zrobią się złociste i chrupkie.
Jeżeli robimy pizzę z żółtym serem, to pamiętajmy, że ser układamy na pizzy dopiero pod sam koniec pieczenia- inaczej będzie twardy i gumowy.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/07/pizza-czyli-poszukiwanie-idealnego-spodu.html