Wykonanie
Przetestowałam już kilka przepisów na
spody pizzy. Niektóre są bardziej udane, inne nieco mniej. Najbardziej smakuje mi pizza z PizzaHut na puszystym spodzie (palce lizać!) - to mój ideał do którego cierpliwie dążę... Dziś testuję przepis:Składniki (na 2 pizze):ciasto1/4 szklanki
mleka1 płaska łyżka
soli1 łyżka
cukru1 szklanka ciepłej
wody4 szklanki
mąki25 g świeżych
drożdży2 łyżki
oleju rzepakowegopizza wiejska3 łyżki
ketchupu łagodnego15 dag
boczku pokrojonego w plasterki3
ogórki kiszone pokrojone w grube plastry1
cebula pokrojona w piórka2 gałązki
tymiankugałązka
rozmarynu4 listki
bazylii250 g
pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na
oleju z
soląpizza pikantna3 łyżki
ketchupu pikantnego1
czerwona papryka pokrojona w paski4
pomidory obrane i pokrojone w plastry15 dag
szynki pokrojonej w paseczki250 g
pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na
oleju z
solą20 dag
sera żółtego startego na grubych oczkach1
papryczka chilli pokrojona w kostkę (bez pestek)2 gałązki
tymiankugałązka
rozmarynu4 listki
bazyliiPrzygotowujemy rozczyn .Dolewamy
olej.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy rozczyn i zarabiamy ciasto- początkowo drewnianą łyżką, następnie przekładamy je na stolnicę i zarabiamy energicznie rękami. Dzielimy je na 2 części. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blaszkę wysmarowaną
masłem. Zewnętrzną krawędź ciasta smarujemy
olejem. Umieszczamy spód w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (jeszcze nie w piekarniku!!!:-))), żeby podrósł. Gdy ciasto będzie pulchne nakładamy na nie
ketchup i dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C (funkcja góra-dół) około 20 minut, aż brzegi nie zrobią się złociste i chrupkie.Jeżeli robimy pizzę z
żółtym serem, to pamiętajmy, że
ser układamy na pizzy dopiero pod sam koniec pieczenia- inaczej będzie twardy i gumowy.