Wykonanie
            
Przetestowałam już kilka przepisów na 
spody pizzy. Niektóre są bardziej udane, inne nieco mniej. Najbardziej smakuje mi pizza z PizzaHut na puszystym spodzie (palce lizać!) - to mój ideał do którego cierpliwie dążę... Dziś testuję przepis:Składniki (na 2 pizze):ciasto1/4 szklanki 
mleka1 płaska łyżka 
soli1 łyżka 
cukru1 szklanka ciepłej 
wody4 szklanki 
mąki25 g świeżych 
drożdży2 łyżki 
oleju rzepakowegopizza wiejska3 łyżki 
ketchupu łagodnego15 dag 
boczku pokrojonego w plasterki3 
ogórki kiszone pokrojone w grube plastry1 
cebula pokrojona w piórka2 gałązki 
tymiankugałązka 
rozmarynu4 listki 
bazylii250 g 
pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na 
oleju z 
soląpizza pikantna3 łyżki 
ketchupu pikantnego1 
czerwona papryka pokrojona w paski4 
pomidory obrane i pokrojone w plastry15 dag 
szynki pokrojonej w paseczki250 g 
pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na 
oleju z 
solą20 dag 
sera żółtego startego na grubych oczkach1 
papryczka chilli pokrojona w kostkę (bez pestek)2 gałązki 
tymiankugałązka 
rozmarynu4 listki 
bazyliiPrzygotowujemy rozczyn .Dolewamy 
olej. 
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy rozczyn i zarabiamy ciasto- początkowo drewnianą łyżką, następnie przekładamy je na stolnicę i zarabiamy energicznie rękami. Dzielimy je na 2 części. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blaszkę wysmarowaną 
masłem. Zewnętrzną krawędź ciasta smarujemy 
olejem. Umieszczamy spód w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (jeszcze nie w piekarniku!!!:-))), żeby podrósł. Gdy ciasto będzie pulchne nakładamy na nie 
ketchup i dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C (funkcja góra-dół) około 20 minut, aż brzegi nie zrobią się złociste i chrupkie.Jeżeli robimy pizzę z 
żółtym serem, to pamiętajmy, że 
ser układamy na pizzy dopiero pod sam koniec pieczenia- inaczej będzie twardy i gumowy.





