Wykonanie
Przepis na ciasto mam od mojego brata, który niegdyś pracował w pizzerii i od czasu do czasu przygotowywał pizze. Ciasto nadaje się do przechowania w lodówce 24 godziny, więc śmiało można przygotować jeszcze jedną pizze następnego dnia :)
Składniki:Ciasto:1 kg
mąki1/4 kostka
drożdży (25 g)1 łyżka
soli2,5 łyżki
cukru75 ml
oleju230 ml
wodyFarsz: (według uznania), u mnie znalazły się:kilka plasterków
szynkikilka plasterków
pomidorakilka łyżek dobrze odsączonej sałatki
pieczarkowo-paprykowejtarty
ser żółty1 posiekana
cebulaSos pomidorowy:2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
keczupu łagodnego1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuszczypta
soliSposób przygotowania:1.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, wymieszać razem z pozostałymi składnikami aż powstanie jednolite ciasto. Odłożyć i co najmniej 0,5 godziny ma rosnąć.2. Na blaszkę wyłożyć ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej sosem. Nałożyć równomiernie
sałatkę pieczarkowo-
paprykową,
cebulę,
szynkę,
pomidor i posypać
serem.3. Piec w 180°C aż ciasto się zarumieni.4. Z podanych składników można przygotować 2-4 pizz w zależności jakie wolimy ciasto - cienkie czy grube.
SMACZNEGO :)