ßßß Cookit - przepis na Świąteczny karp faszerowany kozim serem i rozmarynem na marchewkowo-cytrynowym ryżu

Świąteczny karp faszerowany kozim serem i rozmarynem na marchewkowo-cytrynowym ryżu

nazwa

Wykonanie

Moja dzisiejsza propozycja jest wybitnie świąteczna. Przepis na faszerowanego karpia łączy ze sobą tradycję z nutką nowoczesności. Pyszna ryba wzbogacona została wyrazistym w smaku francuskim serem kozim z dodatkiem rozmarynu, czarnych oliwek i suski sechlońskiej. Całość serwowana jest ze zdrowym brązowym ryżem w towarzystwie marchewki i pora. Nietypowy dodatek trawy cytrynowej i pikli z mango nadaje potrawie interesującą nutę smakową. Niebanalna propozycja na wigilijny stół. Polecam!
Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef!AWARDS, który polega na przygotowaniu autorskiego przepisu na danie z dowolnym serem Merci Chef! Będę wdzięczna, jeśli zechcecie oddać swój głosik na moje zgłoszenie - wystarczy wejść na stronę nacisnąć przycisk Galeria, następnie przycisk biorę udział, odnaleźć mój przepis i nacisnąć serduszko
Składniki na rybę:
· Karp zatorski
· mleko i cebula do marynowania
· 110 g Merci Chef roladka kozia twarogowa czosnek i zioła
· 100g sera koziego Merci chef w plastrach
· Świeży rozmaryn – kilka gałązek
· Sól
· Pieprz
· Skórka i sok z cytryny
· Kieliszek trójniaku
· Łyżka bułki tartej
· 8 czarnych oliwek
· 4 sztuki suszonej śliwki- u mnie suska sechlońska
· Olej rzepakowy – 3 łyżki
· 80 g zimnego masła
N ryż:
· Brązowy ryż 100 g
· 2 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach
· 1 cebula czerwona- drobno posiekana
· 1 por pokrojony w pół talarki
· kieliszek trójniaku
· Wywar warzywny 200 ml
· Olej rzepakowy do smażenia
· Sól
· Pieprz
· 1 cm świeżo startego imbiru
· Łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
· 50 g ostrych pikli z mango- drobno posiekanych
· Łyżka posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
· 125 g sera Merci Chef camember- pokrojonego w kotskę
· kilka posiekanych czarnych oliwek
Oprawionego karpia moczymy przez całą noc w mleku i pokrojonej w piórka cebuli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy. Roladkę sera koziego ucieramy z 2 łyżkami oleju rzepakowego, łyżką bułki tartej, drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu, skórką z cytryny pieprzem. Dodajemy posiekane oliwki, suskę sechlońską i posiekany ser kozi merci chef (w plastrach). Serowym farszem wypełniamy brzuszek karpia. Rybę zapinamy wykałaczkami i związujemy dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kieliszkiem trójniaku,na wierzchu układamy wiórki masła. Na rybie układamy kilka gałązek rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Podajemy z marchewkowo-cytrynowym ryżem.
Ryż przesmażamy na oleju rzepakowym. Podlewamy trójniakiem , zalewamy wywarem i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Dodajemy do usmażonej marchewki z porem i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startym imbirem, trawą cytrynową, piklami z mango. Wykańczamy camembertem świeżym rozmarynem i oliwkami.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/swiateczny-karp-faszerowany-kozim-serem.html