Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja jest wybitnie świąteczna. Przepis na faszerowanego
karpia łączy ze sobą tradycję z nutką nowoczesności. Pyszna
ryba wzbogacona została wyrazistym w smaku francuskim
serem kozim z dodatkiem
rozmarynu, czarnych
oliwek i suski sechlońskiej. Całość serwowana jest ze zdrowym
brązowym ryżem w towarzystwie
marchewki i
pora. Nietypowy dodatek
trawy cytrynowej i pikli z
mango nadaje potrawie interesującą nutę
smakową. Niebanalna propozycja na wigilijny stół. Polecam!Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef!AWARDS, który polega na przygotowaniu autorskiego przepisu na danie z dowolnym
serem Merci Chef!
Będę wdzięczna, jeśli zechcecie oddać swój głosik na moje zgłoszenie - wystarczy wejść na stronę nacisnąć przycisk Galeria, następnie przycisk biorę udział, odnaleźć mój przepis i nacisnąć serduszkoSkładniki na
rybę:·
Karp zatorski·
mleko i
cebula do marynowania· 110 g Merci Chef roladka kozia twarogowa
czosnek i
zioła· 100g
sera koziego Merci chef w plastrach· Świeży
rozmaryn – kilka gałązek·
Sól·
Pieprz· Skórka i
sok z cytryny· Kieliszek trójniaku· Łyżka
bułki tartej· 8 czarnych
oliwek· 4 sztuki
suszonej śliwki- u mnie suska sechlońska·
Olej rzepakowy – 3 łyżki· 80 g zimnego
masłaN
ryż:·
Brązowy ryż 100 g· 2 duże
marchewki starte na tarce o dużych oczkach· 1
cebula czerwona- drobno posiekana· 1
por pokrojony w pół talarki· kieliszek trójniaku·
Wywar warzywny 200 ml·
Olej rzepakowy do smażenia·
Sól·
Pieprz· 1 cm świeżo startego
imbiru· Łyżeczka mielonej
trawy cytrynowej· 50 g ostrych pikli z
mango- drobno posiekanych· Łyżka posiekanych świeżych igiełek
rozmarynu· 125 g
sera Merci Chef
camember- pokrojonego w kotskę· kilka posiekanych czarnych
oliwekOprawionego
karpia moczymy przez całą noc w
mleku i pokrojonej w piórka
cebuli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i
pieprzymy. Roladkę
sera koziego ucieramy z 2 łyżkami
oleju rzepakowego, łyżką
bułki tartej, drobno posiekanymi igiełkami
rozmarynu,
skórką z cytryny pieprzem. Dodajemy posiekane
oliwki, suskę sechlońską i posiekany
ser kozi merci chef (w plastrach).
Serowym farszem wypełniamy brzuszek
karpia.
Rybę zapinamy wykałaczkami i związujemy dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kieliszkiem trójniaku,na wierzchu układamy wiórki
masła. Na rybie układamy kilka gałązek
rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Podajemy z
marchewkowo-
cytrynowym ryżem.
Ryż przesmażamy na
oleju rzepakowym. Podlewamy trójniakiem , zalewamy
wywarem i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Dodajemy do usmażonej
marchewki z
porem i
cebulą. Doprawiamy
solą,
pieprzem, świeżo startym
imbirem,
trawą cytrynową, piklami z
mango. Wykańczamy
camembertem świeżym
rozmarynem i
oliwkami.