Wykonanie
Ten pasztet zobaczyłam u Dusi i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Jest rewelacyjny, a ja wprowadziłam tylko niewielkie zmiany.Lista zakupów na keksówkę o dł. 30 cm :1 kg
cukinii1 duża
marchew200 g
kurek1/2 duzego pęczka naci
pietruszkimasło klarowane do smażenia1.5 szklanki
tartej bułki1
cebula biała1
cebula czerwona5
jajek200 g
sera żółtego typu gouda w kawałku
sól,
pieprz,
chili4 ząbki
czosnkuCukinie umyć, przepołowić, wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sicie do odsączenia na ok. 15 min. Po tym czasie
cukinię dobrze odcisnąć.Obie
cebule drobno posiekać.Białą
cebulę zeszklić na łyżce
masła klarowanego. Dodać posiekane
kurki. Smażyć razem kilka minut. Posolić i popieprzyć. Odsączyć z nadmiaru płynu.
Czerwoną cebulę,
natkę pietruszki- posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Marchew i
ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wystudzone
kurki wymieszać z
natką. Odstawić na bok.Do dużej salaterki dać odciśniętą
cukinię,
czerwoną cebulę,
czosnek,
marchew,
ser,
jajka,
bułkę tartą. Posolić i popieprzyć do smaku. Oprószyć
chili. Masę dokładnie wyrobić ręką.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
cukiniową podzielić na 2 części. Wyłożyć pierwszą na dno keksówki. Docisnąć. Położyć wzdłuż na środku
kurki z
natką. Przykryć drugą warstwą
cukinii. Wyrównać górę.Piec w 180 st. 1 godz. i 15 min. (pod koniec włączyłam opcję grill, aby bardziej zarumienić górę pasztetu).Dusi dziękuję za świetny pasztet.
Smacznego życzy
oliwek :)