Wykonanie
To mój pierwszy przepis na wegetariański pasztet. Pasztet z
cukinii to coś pysznego i jestem przekonana, że zasmakuje także mięsożercom, jest niezwykle delikatny, a dzięki przełożeniu
kurkami smakuje jeszcze ciekawiej. Pasztet z
cukinii z
kurkami to zdecydowanie coś pysznego!
1 kg
cukinii (4 szklanki startej)duża
marchewka2
cebuleokoło 200 g
kurekolej i
masło do smażenia1,5 szklanki
bułki tartej5
jajek1/4 szklanki
oleju150 - 200 g
żółtego serapłaska łyżeczka
czarnego pieprzupół łyżeczki
ziołowego pieprzuduża szczypta
płatków chillisól do smaku - pół płaskiej łyżeczki
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Osolić z wierzchu solniczką i zostawić na durszlaku na 15- 30 minut, a
potem odsączyć z soku.W
między czasie pokroić pierwszą
cebulę w kosteczkę i zeszklić na
oleju - odsączyć z
oleju, zostawić do wystudzenia.Drugą
cebulę również pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym
masłem, dodać oczyszczone
kurki (jeśli większe to pokroić na pół) i chwilę razem smażyć do zeszklenia się
cebuli - odstawić na bok.
Marchewkę i
żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Odciśniętą
cukinię wymieszać z
marchewką,
serem i usmażoną
cebulą (tą bez
kurek),Wbić do masy
jajka, dosypać
bułkę tartą i dolać
olej.Wymieszać i doprawić
przyprawami.Standardową keksówkę (lub trochę dłuższą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukiniową masę podzielić na pół i jedną część wyłożyć na dno formy równomiernie.Następnie rozłożyć
kurki z
cebulą.Przykryć
grzyby drugą częścią masy - lekko docisnąć do dołu.Wierzch wyrównać.Piec przez 1 godzinę 15 minut w temp. 180 st.C.Zostawić do ostudzenia, a następnie kroić w plastry.