Wykonanie
2
pory1
mangosos1 łyżka
masła2 łyżki
mąki200ml
mleka5 dag
sera ostrego, startego1 łyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprz1 łyżka
bułki tartejBiałą część oczyszczonego
pora przeciąć wzdłuż i w poprzek na odpowiadające nam części.Ugotować w osolonym wrzątku do miękkości na "mrugającym " wywarze.Miękkie
pory osączyć i ułożyć na przemian z kawałkami
mango w wysmarowanym
masłem żaroodpornym naczyniu.Przygotować sos na białej zasmażce.Stopić
masło, dodać
mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym
mlekiem, cały czas mieszać, uważać ,aby nie było klusek. Podgrzewać do zgęstnienia nadal mieszając.Zestawić z ognia, dodać
sok z cytryny,
sól i
pieprz i połowę
sera..
Pory polać sosem, posypać resztą
sera,
bułką tartą i skropić roztopionym
masłem.Zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp.200 stop. około 25 min, do zrumienienia
sera.